Vědci postaví vesmírnou stanici na asteroidu a pokusí se tam těžit rudu

 
Další 1 fotografie v galerii
Těžební stanice budoucnosti budou postaveny uvnitř vzdálených asteroidů / Pixabay
Detaily stálých misí na Měsíc a Mars se sice stále ladí, ale je zcela nezbytné, aby lidstvo jednou, chce-li zachovat existenci našeho života, opustilo naši planetu a vydalo se jinam. A to platí také pro těžbu, zejména v souvislosti se stále se snižujícím objemem dostupných ložisek na Zemi.

Vědci mají ale již dnes jasno – těžební stanice budoucnosti budou postaveny uvnitř vzdálených asteroidů. Tým vědců NASA nyní celou věc realisticky prostudoval a dospěl k závěru, že máme na to těžit rudu z útrob nějakého velkého vesmírného kamene. To ale bude vyžadovat postavit na něm nejprve těžební stanici.

Je možné, pokud bude mít asteroid správný tvar (měl by mít řádově cca pár desítek metrů), zabudovat do něj stanici válcového tvaru. Logistická otázka je ale zatím stále problém, jelikož samozřejmě bude třeba natěženou rudu nějak dostat zpátky na Zemi. Ale i to bude dozajista jen otázka času (aspoň několik dalších desítek let).

Někteří této myšlence hned začali oponovat a to s ohledem na fakt, že zatím ještě nevíme dost o vnitřním složení asteroidů, abychom si mohli být jistí na 100 %. Někdo je přesvědčený dokonce o tom, že to u malých asteroidů fungovat nebude, jelikož tímto procesem natolik narušíme jejich strukturu, že pak nebudou držet pohromadě. 

Ovšem aby podobný asteroid poskytl dostatek gravitace (minimálně jako na Marsu), musel by se ale točit aspoň třikrát za minutu okolo své osy (tím vznikne 38 % gravitace Země).

Prof. Maindl z Vídeňské univerzity stojící za nápadem to vidí jako zabití dvou much jednou ranou: „Bude stejně potřeba něco, co nás bude stínit od radiace. A když najdeme dostatečně velký kus, budeme ho moci celý použít jako vesmírnou stanici, čímž se jednak ochráníme před radiací a za druhé, jsme přímo u surovin."

NASA mimochodem odhaduje, že celková cena podobných surovin v asteroidech je jen ve sluneční soustavě (a po přepočtu na jednoho obyvatele Země) ve výši 100 miliard USD.

Mohlo by vás zajímat

Reklama