Globální oteplování má první oběť: Malý živočich, kterého již deset let nikdo neviděl

 
Další 1 fotografie v galerii
Velký bariérový útes je největší korálový útes světa, jenž se táhne podél pobřeží Queenslandu / Pixabay
Malý hlodavec se stal první obětí probíhajících klimatických změn. Austrálie oficiálně prohlásila, že tzv. Melanéská myš z Velkého bariérového útesu už neexistuje. Patří již mezi vyhynulé živočichy.

Hlodavce, který žil na Velkém bariérovém útesu, nyní oficiálně australská vláda prohlásila za zaniklý druh. Zpráva dělá z hlodavce žijícího v Bramble Cay, nejsevernějším bodě Austrálie, prvního savce, o němž se předpokládá, že ho zabily klimatické změny způsobené člověkem.

Hlodavec, jehož jediným známým stanovištěm byl právě zmiňovaný malý písčitý ostrov v daleké severní Austrálii, nebyl během posledních deseti let už vůbec viděn.  

Vědci z Queenslandu uvedli, že zánik tohoto živočišného druhu je téměř jistý kvůli opakujícímu se zaplavování místa oceánem v posledních deseti letech. Jde totiž o nízko položený ostrov na korálovém útesu. Zaplavování mělo za následek dramatickou ztrátu stanovišť výskytu tohoto hlodavce. To se Melanéské myši (Bramble Cay Melomys) stalo osudným. 

Australské ministerstvo životního prostředí uvedlo, že v současnosti oficiálně zapsalo zvíře na seznam vyhynulých druhů. Toto prohlášení se očekávalo. Badatelé provedli v roce 2014 rozsáhlý průzkum, během kterého se snažili vysledovat v přírodě na písečném ostrůvku Bramble Cay nějaké exempláře tohoto druhu, ale nenalezli po něm bohužel už žádné stopy. Bohužel nejde jenom o tyto tvorečky, ale i celý Velký bariérový útes. 

Dostupné údaje o nárůstu mořské hladiny a povětrnostních vlivech v oblasti úžiny Torres ukazují, že jde o změnu klimatu vyvolanou lidmi, která je hlavní příčinou vymizení hlodavců v Bramble Cay, což uvedla už studie zveřejněná v roce 2016. Hlodavce Melomys rubicola, který je považovaný za jediný endemický druh savce na Velkém bariérovém útesu, poprvé objevili Evropané na pláži v roce 1845, když zde stříleli velké krysy.

Mohlo by vás zajímat

Reklama