Efektivnější léčba rakoviny: Čeští vědci umí analyzovat chování živých nádorových buněk

Analýza chování nádorových buněk ve 3D prostředí je pro studium vzniku metastáz zásadní / Pixabay
Vznik metastáz je z 90 % příčinou úmrtí pacientů s pevnými nádory. Díky nové metodě holografické mikroskopie vyvinuté vědci z výzkumné skupiny Experimentální biofotonika Radima Chmelíka z CEITEC VUT je pozorování a analýza invazivního chování nádorových buněk možná i v málo průhledném 3D prostředí kolagenového gelu, který dobře imituje přirozené prostředí organismu.

Pozorování ve spolupráci s týmem Jana Brábka z BIOCEV, odhalilo detaily interakce nádorové buňky s jejím okolím během invaze. Tyto poznatky mohou být v budoucnu užitečné při vyhledávání efektivnější léčby nádorové invazivity a metastazování.

Pozorování a analýza chování nádorových buněk ve 3D prostředí je pro studium vzniku metastáz zcela zásadní. Významnou optickou metodou, která je neinvazivní, tedy bez jakéhokoliv barvení buněk, které může ovlivňovat buněčné funkce, je takzvané fázové zobrazování.

To je však ve zkaleném prostředí, jako je například kolagenový gel, velmi náročné. Za pomocí techniky koherencí řízené holografické mikroskopie (CCHM) se vědcům toto kvantitativní pozorování nejen podařilo, ale dokázali změřit i množství buněčné hmoty, která se přesouvá při zkoumaných dějích.

„Díky naší metodě jsme dokázali pozorovat a analyzovat mesenchymální (enzymatickou) a améboidní (silovou) invazi lidských nádorových buněk a vyhodnotit některé důležité jevy, které tuto invazi provázejí. Pochopení mechanismů invaze nádorových buněk je velmi významné pro hledání prostředků nové protinádorové léčby,“ uvádí vedoucí výzkumné skupiny Experimentální biofotonika na CEITEC VUT Radim Chmelík.

Mohlo by vás zajímat

Reklama