Galaktická ZOO: Nemůžeme najít mimozemšťany, protože se dobře maskují a dokonce nás již na Zemi sledují?

 
Další 1 fotografie v galerii
Bojí se mimozemšťané o svoji bezpečnost či zdroje? / Pixabay
I když jsme ještě nenašli důkaz o tom, že existuje život i mimo naši planetu, rozhodně to neznamená, že oni již nenašli nás. Proč s námi nechtějí otevřeně komunikovat?

Přesně tento problém řešila skupina vědců na pařížské akci METI International („Messaging Extraterrestrial Intelligence"), jež se koná každý druhý rok. Mělo se zde probírat, jak to, že navzdory dekádám výzkumu mimozemského života a vysoké pravděpodobnosti, stále nic?

Jedna možnost je, i když nepříliš radostná, že se před námi schválně maskují, jelikož lidé by se jen těžko vyrovnávali s jejich příchodem.

Je též možné, že nás drží v něčem, co by se dalo označit za galaktické zoo: tak jako vy sledujete zvířata v ZOO (nebo v lese mravence), tak oni sledují nás. Je to asi jediný důvod, jak nepoškodit nijak náš přirozený vývoj.

Vědci ze všech vědních oborů se sdružili ve vzdělávací instituci „Cité des Sciences et de l'Industriem", aby prozkoumali nepříjemnou otázku (nyní známá jako legendární „Fermiho paradox"), jež nás pálí již cca od roku 1950: Kde jsou? 

I když je to mírně strašidelná představa, někteří mimozemšťané by nás mohli sledovat i bez toho, aniž bychom o tom věděli. Pakliže by se úspěšně dostali na Zemi, určitě by měli znalosti i ohledně kvalitní kamufláže: „Vypadá to, že na nás cizí světy uvalily cosi jako je „galaktická karanténa": uvědomily si zřejmě, že by to pro naši kulturu bylo zcela ničivé, kdybychom se toho od nich příliš naučili," myslí si Jean-Pierre Rospars, jeden z předsedů METI. 

„Kognitivní evoluce na Zemi vykazuje jednak předvídatelné kroky, stejně jako náhodné a nepředvídatelné. Můžeme předpokládat, že podobně nezávislý vznik inteligence jako u nás se zopakuje stejně tak i v jiných částech vesmíru s příhodnými podmínkami. Není zde žádný důvod myslet si, že lidé dosáhli největších znalostí v celém vesmíru. Stejné, ba i více vyvinuté inteligence, mohou vzniknout i kdekoliv jinde, či dokonce ještě po nás (až se vyhladíme kvůli podobně důležitým věcem jako je komunismus a kapitalismus)."

Abychom prolomili ticho, musíme být prý více zacílení: asi byste si také všimli, kdyby se vám zebra zadívala do očí a napsala kopytem prvočíslo. Podobně nečekaný a extrémní projev by jistě vyprovokoval odezvu. 

Na druhou stranu pokud nás jen pozorují, je jim evidentně dávno jasné (zebry se asi těžko jen tak samy vydají na Měsíc, o tisících satelitů nemluvě), že jsme inteligentní. Možná se bojí o svoji bezpečnost či zdroje, a proto se před námi dokonale maskují. 

Mohlo by vás zajímat

Reklama