NASA varuje: Planetě Zemi hrozí srážka s asteroidem. Co proti tomu můžeme podniknout?

NASA je schopna detekovat a sledovat 90 procent blízkých asteroidů / NASA
Šéf NASA varuje, že s naší planetou by se ještě během našeho života mohl srazit asteroid a vytvořit celosvětovou hrozbu. Jim Bridenstine mluvil o planetární obraně na konferenci ve Washingtonu, D.C.

NASA v těchto dnech provádí simulaci kolize asteroidů. Šéf NASA Jim Bridenstine se od pondělí účastní konference o planetární obraně ve Washingtonu D.C. Stejně tak jako NASA, i Federální agentura pro nouzové řízení a další organizace vedou na konferenci obranný výcvik, který by předvedl situaci, jaká by nastala, kdyby asteroid mířil přímo na Zemi.

„Hollywood, to nejsou jenom filmy, toto je situace na planetě Zemi,“ řekl Bridenstine na konferenci. Poukázal na událost v Čeljabinsku jako na důkaz rostoucí závažnosti a potenciálu těchto událostí. Meteorit, který v únoru 2013 dopadl na jižní pohoří Ural, byl největším zaznamenaným meteoritickým úderem za více než jedno století po události z Tunguska z roku 1908.

Více než 1600 lidí bylo poraněno rázovou vlnou z výbuchu, odhadovanou na 20 atomových bomb Hirošimy. Bridenstine řekl, že se něco podobného stalo třikrát za posledních 100 let.

Znamená to, že během našeho života by mohla nastat další srážka na úrovni čeljabinské události. „Přál bych si, abych vám řekl, že tyto události jsou mimořádné a jedinečné," řekl Bridenstine, ale vzápětí dodal, že bohužel nejsou. Řekl, že obrana planety je stejně důležitá jako jiné cíle NASA, včetně třeba přistání lidí na Měsíci.

Dodal, že NASA je schopna detekovat a sledovat 90 procent blízkých asteroidů, které jsou větší než 459 stop a mohou při nárazu způsobit smrt. 

Součástí snah NASA o obranu Země proti asteroidům je mise DART (Double Asteroid Redirection Test). Průkopnická mise chce záměrně narážet do vesmírných objektů vysokou rychlostí.

Mise DART se opírá o jev, jež je známý jako „kinetický impaktor“ - v tomto případě jde o 2,4 metru dlouhý objekt se solárním elektrickým pohonem. DART bude zaměřen na asteroid Didymos, který se blíží k planetě Zemi a měří zhruba 2 600 metrů.

Mohlo by vás zajímat

Reklama