Švédská vláda doporučuje svým občanům, aby v případě kybernetického útoku měli v zásobě hotovost

Švédsko bylo první evropskou zemí, která vydávala moderní bankovky / Pixabay
Švédská agentura pro civilní události vydala pokyny pro každou domácnost. Doporučuje obyvatelům své země, aby hromadili peníze v malých nominálních hodnotách pro případ nouze. Obává se, že počítačové sítě by mohly být narušeny terorismem nebo kybernetickou válkou. Vláda proto doporučuje, aby každý občan měl potřebnou hotovost – doslova pod postelí.

Bezhotovostní platby jsou běžné, ale lidem ve Švédsku bylo řečeno, aby v případě kybernetického útoku na národní banku měli v zásobě bankovky a mince. Digitální platby nabízejí pohodlí jak pro kupující, tak i pro prodávající.

Vládní experti se ale nyní obávají, že by lidé mohli zůstat bez peněz, pokud by se počítačové sítě banky staly obětí útoku. Švédská agentura pro civilní pohotovost proto vydala pokyny pro každou domácnost, ve které obyvatelům sděluje, že mají mít peníze v malých nominálních hodnotách pro případ nouze.

Toto varování znamená zvonění poplašných zvonů po celém světě, protože vyspělé země stále více přecházejí k bezhotovostnímu fungování společnosti. Nouzové situace, které představila švédská vláda, sahají od výpadků elektřiny a jiných nehod (jako výpadky počítačových sítí) až po terorismus a kybernetickou válku. Vláda doporučuje, aby každý občan měl svoji hotovost schovanou doma. Je to inspirace i pro další země. 

Natalie Ceeneyová, která vede nezávislý průzkum přístupu k hotovosti, uvedla na konferenci minulý týden: „Pokud nyní ve Velké Británii nezačneme jednat, budeme zaostávat. Velkým poselstvím Švédska pro nás je: plánujte dopředu, než vznikne nepořádek.”

Zajímavostí je mimo jiné skutečnost, že se Švédsko stalo první evropskou zemí, která vydávala moderní bankovky, a to už v roce 1661 - ještě před Bank of England, která ji následovala v roce 1694. Vládní údaje také naznačují, že 15 % občanů by mělo problémy, kdyby nemohli okamžitě získat peníze a moci je utratit.

Mohlo by vás zajímat

Reklama