Milion druhů rostlin a živočichů je podle zprávy OSN ohroženo vyhynutím

Biologická rozmanitost planety Země byla opravdu skoro zničena / Pixabay
Zpráva IPBES (Mezivládní platforma pro biologickou rozmanitost a ekosystémové služby) uvádí, že téměř milion druhů živočichů i rostlin nemá dostatečné prostředí pro přežití.

Aktuální zpráva říká, že vyhynutí probíhá rychleji než v minulosti a mnohé z těchto nejhorších účinků nelze změnit. Jednotlivci mohou pomoci s jednoduchými změnami ve způsobu, jakým jedí a  jak využívají energie, řekl spoluautor zprávy, ekologický vědec Josef Settele z Helmholtzova centra pro environmentální výzkum v Německu.

Hodně může pomoci odstranění potravinového odpadu. Výzkumníci varují, že problém začíná u lidí a říkají, že zatím není pozdě na to ho změnit a nějakým způsobem vyřešit.

Univerzitní biolog profesor Thomas Lovejoy, který byl pro svůj výzkum nazýván kmotrem biologické rozmanitosti, řekl: „Lidstvo se nevědomky snaží ničit budoucnost živé planety a lidstva. Můžeme všichni krmit miliardy lidí, aniž bychom zničili další centimetr přírody," dodává.

„Biologická rozmanitost této planety byla opravdu skoro zničena a máme poslední šanci,  to všechno vyřešit,“ řekl profesor Lovejoy.

Problémy se navzájem zhoršují kvůli tomu, že oxid uhličitý zachycuje teplo, řekl profesor Lovejoy. Korálové útesy světa jsou dokonalým příkladem toho, kde se mění klimatické změny a dochází ke ztrátám živočišných druhů.

Pokud se planeta ohřeje o dalších 0,5 ° C, život v korálových útesech může vyhynout až o 70 %. Při oteplení o jeden stupeň bude mít 99 % korálů v oceánech problémy. 

Mohlo by vás zajímat

Reklama