Podle nové studie byla kdysi příčinou vyhynutí neandrtálců neplodnost jejich žen

Proč člověk přežil a neandrtálci vyhynuli? / Youtube
V současnosti není k dispozici žádná teorie, která by vysvětlovala vymření neandrtálců, alespoň pokud jde o teorie týkající se nějaké nemoci, války či změny klimatu. Nová studie ovšem naznačuje, že za jejich vyhynutím ve skutečnosti mohl stát pokles plodnosti jejich žen.

Vědci říkají, že neandrtálci pravděpodobně vyhynuli proto, že se jejich ženy pomalu stávaly neplodnými. Teorie, které vyhynutí svádějí na katastrofy jako je nemoc nebo změna klimatu, totiž nabízejí velmi málo podpůrných důkazů. 

Anna Degioanni, francouzská výzkumnice z univerzity Aix-Marseille, se proto soustředila na možnost, že by za vyhynutím neandrtálců stála klesající plodnost neandrtálských žen, a zkoumala, jak velký dopad by měla na dlouhodobé přežití jejich druhu. Matematické modely ukázaly, že pokles plodnosti o pouhých 2,7 % by znamenal vyhynutí druhu do 10 000 let.

Výzkum vedený Annou Degioanni využil k předpovědím počítačové modely a s jejich pomocí určil momenty, které vedly k zániku neandrtálců. Vědci zkoumali, co se změnilo v neandrtálských skupinách, aby počet jejích obyvatel klesl pod 5 000 – potom studie považovala skupinu za zaniklou.

Analýza zahrnovala průzkum ženské plodnosti, úmrtnost dospělých a také míru přežití kojenců. Zároveň zkoumala změny, které by byly zapotřebí, aby neandrtálci vyhynuli za 4000 let, 6 000 let a 10 000 let. Uvedené časové rámce jsou mnoha vědci považovány za nejpravděpodobnější období pro vymření neandrtálců.

„V dlouhodobém horizontu mohla mírná změna míry plodnosti u mladších žen mít dramatický dopad na tempo růstu neandertálské metapopulace a tím na její dlouhodobé přežití, ” uvádí studie. Bylo zjištěno, že by stačil nepatrný růst kojenecké úmrtnosti o 0,4 %, aby neandrtálci do 10 000 let vymřeli. Pokud by tato úmrtnost stoupla na 1 %, byl by interval vymření ještě kratší, a to 6000 let.

Další zjištění uvádějí, že růst úmrtnosti dospělých o 10 % by znamenal prakticky okamžitý zánik. Důvodem rychlého poklesu populace neandrtálců jsou potom uváděny jak války, tak i nemoci přenášené druhem Homo sapiens.

Mohlo by vás zajímat

Reklama