V sibiřském permafrostu vědci objevili hlavu obrovského vlka: Ležela tam 40 000 let

Jedná se o jedinečný objev vůbec prvních pozůstatků plnokrevného vlka se zachovanou tkání / Albert Protopopov
Hlava vlka z doby ledové, stará více než 40 000 let, byla objevena v permafrostu v Jakutské oblasti na Sibiři. V létě roku 2018 ji objevil v blízkosti řeky Tirekhtyakh jeden z místních mužů Pavel Efimov. Nález byl ovšem představen světu teprve nyní.

Proti novodobým potomkům vlka je nalezená hlava daleko větší. Moderní sibiřský vlk má totiž hlavu dlouhou jenom 23 - 28 centimetrů (nalezená lebka měla přes 40 centimetrů). Jde sice o odříznutou hlavu z doby ledové, ale je nepravděpodobné, že by šlo o trofej starověkého lovce.

V této části Ruska se totiž začalo lovit až později, před asi 32 500 lety. Důvod, proč byla hlava odříznuta od těla, proto není znám. Vlk má odhalené zuby. Stáří nálezu se odhaduje na více než 40 000 let.  

Ruský vědec Dr. Albert Protopopov řekl: „Jedná se o jedinečný objev vůbec prvních pozůstatků plnokrevného vlka se zachovanou tkání. Budeme ho porovnávat s moderními vlky, abychom pochopili, jak se tento druh vyvinul.“ Zdá se, že tento dravec s tlustou mamutí srstí a působivými tesáky byl daleko větší než dnešní sibiřští vlci.

Vědci ze Švédského přírodovědného muzea prozkoumají DNA tohoto pleistocénního dravce. Objev vlka byl oznámen v Tokiu na výstavě pozůstatků zmrazených šelem včetně mamutích vlků.

Vlk byl nalezen ve stejné době jako dříve ohlášené jeskynní lvíče jménem Spartak. „Jejich svaly, orgány a mozky jsou v dobrém stavu,“ uvedl Naoki Suzuki, profesor paleontologie a medicíny na Jikei University School of Medicine v Tokiu, který provedl CT snímky pozůstatků. Dodal: „Chceme posoudit jejich fyzické schopnosti tím, že je porovnáme s dnešními lvy a vlky.“ 

Mohlo by vás zajímat

Reklama