Oborníky ohromily obrazy staré 5000 let představující mimozemšťany s kulatými rohy a peřím

Malíři zdobící hroby věděli, jak provést chemickou reakci, aby vytvořili potřebnou barvu / Vladimir Kubarev
Na obrazech jsou dobře viditelné mimozemské postavy s rohy a peřím na hlavách. Pocházejí z doby bronzové a byly objeveny v roce 1985 v blízkosti odlehlé vesnice Karakol v sibiřské Altaji v Rusku. Tato umělecká díla zdobí hroby na pohřebišti.

Vědci z Kurčatovova institutu v Moskvě, předního ruského výzkumného a vývojového centra pro jadernou energii, nyní uvedli, že odborníky fascinují především použité červené barvy.

Je zřejmé, že už před zhruba 5000 lety věděli malíři zdobící hroby, jak provést chemickou reakci, aby vytvořili nejenom červenou barvu, ale i velmi přesné tóny pomocí změny teploty ohřevu.

Roman Senin, vedoucí výzkumného oddělení synchrotronu v Kurchatovově institutu, řekl: „Stanovili jsme fázové složení pigmentů, tj. strukturu krystalové mřížky jednotlivých zrn barviva. Některé struktury nejsou typické pro přírodní vzorky, ale jsou výsledkem tepelného zpracování. Jednoduše řečeno, primitivní umělec zahřál minerál na určitou teplotu, aby získal barvu, kterou potřeboval.“

Alexander Pakchunov z ruského Archeologického ústavu řekl: „Výsledky analýzy složení barev používaných v pohřebním obřadu lidí Karakolu svědčí o schopnosti starých obyvatel Altaje rozlišit pigmenty podle barev a vlastností." Kompletní výsledky nové studie budou prezentovány na 43. mezinárodním sympoziu o archeologii v květnu 2020 v Lisabonu.

Dávní obyvatelé odlamovali skály v místních horách, které byly dříve zdobeny petroglyfy. Ty pak byly přesunuty do hrobů a překryly vlastní fantastické obrazy na kamenných deskách, které sloužily jako stěny hrobek.

Nejstaršími obrazy byly rytiny losů, horských koz a běžících lidí s kulatými rohy na hlavách. Nahoře na petroglyfech (jde o obrazy na skále vytvořené v pravěku nebo v pozdějších dobách opracováním povrchu kamenu řezáním, dlabáním, tesáním nebo obrušováním) se nacházely obrázky 11 lidských postav. Různé barevné tóny měly pro pravěké lidi různé významy. Smysl pohřebních obřadů dávných horalů není dosud znám, ale jejich umělecké techniky nyní byly objasněny.

Mohlo by vás zajímat

Reklama