Hvězda, jež poskytla astronomům pohled na narození planety, má na své oběžné dráze dvě planety

Kolem hvězdy obíhá mladá obří planeta, nazvaná PDS 70b / J. Olmsted
PDS 70 je hvězda vzdálená 370 světelných let od Země, obklopená diskem prachu a plynu. Jde o hvězdu, která je menší a tisíckrát mladší než naše Slunce.

Ukázalo se, že hvězda, u které astronomové poprvé spatřili rodící se planetu, má další, jiný svět a možná i obrovský měsíční disk. Tato vířivá hmota prachu a mraků obíhá první z novorozených planet, které výzkumníci přímo zaznamenali v červnu 2018.

Tato zjištění pomáhají ověřit dosud nevyzkoušené teorie planetární formace a naznačují, že samozřejmostí zde mohou být obří měsíce jako Enceladus a Europa. V naší sluneční soustavě jsou tyto měsíce považovány za hlavní kandidáty, pokud jde o hledání mimozemského života.
 
PDS 70 je hvězda, která je menší a tisíckrát mladší než naše Slunce. Nachází se 370 světelných let od Země v souhvězdí Centaurus. Astronomové loni v červnu odhalili, že kolem hvězdy obíhá mladá obří planeta, nazvaná PDS 70b, která potvrdila, že se stále vyvíjí. Ukázalo se ale, že rodící se planeta není sama. Astronomové z univerzity v nizozemském Leidenu oznámili odhalení druhého tělesa na oběžné dráze kolem hvězdy.

Druhá planeta stále vysává vodík z okolí, což umožnilo její detekci pomocí nového přístroje MUSE založeného na detekci emisí vodíku v zařízení Very Large Telescope na hoře Cerro Paranal v poušti Atacama v Chile. “Co dělá PDS 70 unikátní je to, že v této oblasti je alespoň jedna planeta,“ řekl astronom Kate Follet z Amherst College v Massachusetts. Důkaz existence druhé planety je velmi přesvědčivý.
 
To ale není jediné zjištění. Druhý tým vědců odhalil, že první planeta PDS 70b může být obklopena vlastním kotoučem rotujícího prachu a plynu. Astronom Valentin Christiaens z Monash University v Melbourne a jeho kolegové studovali PDS 70b s použitím nástroje pro detekci infračerveného světla s názvem Sinfoni, který je také založen na dalekohledu Very Large.

Světlo přicházející z planety bylo červenější, než se očekávalo v případě planety samotné, což je podle odborníků způsobeno kotoučem obklopujícím planetu. Prachový materiál absorboval teplo a pak vysílá energii ve formě infračerveného světla.

Mohlo by vás zajímat

Reklama