NASA ocenila strhující snímek Mezinárodní vesmírné stanice proti Slunci

 
Další 2 fotografie v galerii
ISS je ve skutečnosti mnohem blíže k Zemi než ke Slunci / NASA
Na tomto doslova neuvěřitelném snímku je vidět ISS (Mezinárodní vesmírná stanice) zachycená, jak prochází přímo mezi Zemí a Sluncem.

Tato fotografie mimořádných kompozičních kvalit byla pořízena fotografkou Rainee Colacurciovou a byla vybrána zástupci NASA jako „Snímek dne NASA" (NASA Astronomy Picture of the Day).

Dokonce i přes to, že je ISS ve skutečnosti mnohem blíže nám než ke Slunci, stále to z něj dělá doslova malou nenápadnou skvrnku. Rainee Colacurciová snímek vyfotila ve Washingtonu a konkrétně v Edmonds Beach a dodala: „To není sluneční skvrna, ale ISS, Mezinárodní vesmírná stanice zachycená, jak přechází mezi Sluncem a námi."

„Sluneční skvrny poznáte snadno – mají totiž obvykle centrální tmavší část a samozřejmě žádné solární panely po stranách. V kontrastu se Sluncem je ISS komplexní a složitý mechanismus, jeden z největších a nejsofistikovanějších, jaké lidstvo ve vesmíru vytvořilo."

„Tranzit stanice ISS přes Slunce není vlastně nic moc vzácného, přece jen nás obíhá každých 90 minut. Ale, načasovat vše a stihnout postavit správně vybavení, to si žádá čas i štěstí. Obdobné snímky jsou rozhodně vzácné."

Faktem je i to, že k tomu bylo použito kombinace dvou snímků: jeden detail stanice a druhý celého Slunce. Výsledná kompozice je neobvyklá i tím, že ukazuje Slunce zcela bez slunečních skvrn. To jsou tmavší skvrny, jenž se dočasně objevují na povrchu Slunce a reprezentují oblasti s relativně chladnějšími místy způsobené lokalizovaným kolísáním v magnetickém toku.

Počet slunečních skvrn velmi variuje podle toho, v jaké části jeho 11letého cyklu se právě nacházíme. Právě sluneční skvrny jsou od počátku solárního minima poměrně vzácné. Z důvodů zatím neznámých byly i poslední dva cykly (počítaje v to i začátek tohoto) s neobvykle nízkým počtem skvrn.

Mohlo by vás zajímat

Reklama