Ze dna Baltského moře byla vyzvednuta 500 let stará, překvapivě zachovalá, ztroskotaná loď

 
Další 2 fotografie v galerii
Nalezená loď je starší než předchozí historické nálezy, a to včetně válečné lodi Mars / Deep Sea Productions
Při průzkumu oceánských vod sonarem narazili experti na vzácnou relikvii: plavidlo, pocházející z konce 15. století nebo počátku 16. století. Nachází se na dně Baltského moře 24 námořních mil (cca 39 kilometrů) od švédského pobřeží.

Ztroskotanou loď nyní pomocí podvodní robotické technologie zkoumá mezinárodní tým vědců z univerzity v Southamptonu. 500 let staré plavidlo je úžasně zachovalé. Jeho stožáry se nacházejí na svém místě, otočné zbraně jsou na palubě a jsou vidět dokonce i části lodního vybavení.

Odborníci se domnívají, že k výbornému uchování vraku napomohl i nedostatek kyslíku v této hloubce. Vrak zůstal prakticky neporušený. Navíc na hlavní palubě vědci narazili na neuvěřitelně vzácný nález - loď, která se používala k převozu posádky na loď a z ní na pevninu. Tato malá loď je opřená o hlavní stěžeň a skýtá opravdu úžasný pohled.

Název a původ renesanční plachetnice však dosud není znám. Vědci ji proto nazvali „Okänt Skepp“, což je švédský výraz pro „neznámou loď“. Námořní archeolog Rodrigo Pacheco-Ruiz, který strávil více než deset let zkoumáním a mapováním mořského dna, uvedl, že loď pochází z dob Kryštofa Kolumba a Leonarda Da Vinciho.

Loď je prý starší než předchozí historické nálezy, a to včetně válečné lodi Mars, která byla roztrhána na kusy v bitvě v Ölandu v roce 1564, a také loď Mary Rose, postavená v roce 1510 pro anglického krále Jindřicha VIII. Na rozdíl od válečné lodi Mars, jejíž zbytky byly rozptýleny po mořském dně, toto plavidlo má trup téměř neporušený.

Podmořské snímky ukazují i další vzácné objevy včetně dřevěného závěsu, který se používá k navíjení lana na stožár a také čerpadlo. Pacheco-Ruiz dodává, že se vrak nalézá v mezinárodních vodách prakticky uprostřed Baltského moře, přičemž největší hloubka mořského dna je zde prakticky 140 metrů.

Jde o nejstarší vrak v Baltském moři. Z tohoto období není na světě žádná jiná loď než tato. Ze starších plavidel totiž většinou zbyly už jenom trámy a kov. Jde také o menší loď než ty, které běžně používal Kolumbus. „Okänt Skepp“ se hodila jak k přepravě lidí a zboží, tak i pro válečné účely. Stala se prototypem pozdějších lodí jako Mars nebo Mary Rose. 

Poškození zádi nalezené lodi pravděpodobně způsobilo korodování kovů ve slané vodě. Zatím není jasné, kdo tvořil posádku lodi, ani z jakých důvodů klesla ke dnu. Odborníci to zatím nejsou schopni stanovit, dokud nebudou mít více vzorků z lodi, než ty jež dosud vylovili. Nevypadá to ovšem, že by šlo o válečný útok. Je možné, že osádka byla nemocná, mohla zemřít na nějakou chorobu, nebo opustila narychlo loď. 

Mohlo by vás zajímat

Reklama