Asteroid, větší než Socha svobody, proletěl nebezpečně blízko Země: Mohl zničit celé město

Asteroid 2019 OK dorazil relativně blízko k Zemi / Pixabay
Vědci oznámili objev asteroidu těsně před jeho přiblížením k Zemi. Je široký asi 100 metrů a dostal se do vzdálenosti 70 000 kilometrů od Země. Ve čtvrtek v noci byl blíž k Zemi než Měsíc. Odborníci říkají, že dopad objektu této velikosti by stačil ke zničení celého města.

Uvedený kontakt s asteroidem je další zneklidňující připomínkou toho, jak špatně jsme připraveni na hrozbu srážky s kosmickými tělesy. Vědci s brazilským zařízením SONEAR detekovali ve středu tento objekt, nazvaný 2019 OK.

Tehdy byl asteroid 2019 OK k nám blíže než Měsíc. Naštěstí odborníci zjistili, že nepředstavuje žádnou bezprostřední hrozbu. Ale neklid zůstal. „Nedostatečné varování ukazuje, jak rychle nám mohou proklouznout potenciálně nebezpečné asteroidy,“ napsal astronom Michael Brown z Monash University.

Asteroid 2019 OK dorazil relativně blízko k Zemi do vzdálenosti asi 70 000 km. Pro objekt jeho velikosti je to ale příliš blízko. I když není dost velký na to, aby přinesl událost ve stylu Armageddonu jako asteroid, který vyhubil dinosaury, Brown poznamenává, že dopad vesmírné horniny střední velikosti může zničit celá města. Dodává, že ve chvíli, kdy byl nejblíže k Zemi, ho bylo možné spatřit i dalekohledem. Přitom tak jasný průlet asteroidu je k vidění jednou za pár let. 

Od svého objevu vědci sledovali cestu asteroidu 2019 a dokonce ji zpětně dohledali v červnových pozorováních. Podle odborníků bude trvat několik let, než se asteroid znovu objeví. „2019 OK má velmi eliptickou oběžnou dráhu, která ho odvádí z asteroidního pásu za Mars na oběžné dráhy Země i Venuše,“ říká Brown. „Protože každá oběžná dráha trvá 2,7 roku, nebude to vždy tak blízko Země, jako tomu bylo tentokrát.“ V budoucnu dojde k bližšímu kontaktu, ale už to nebude tak blízko jako tentokrát. Planetární obrana Země má nyní největší obavy právě z menších objektů. 

NASA odhaduje, že již našla více než 90 % objektů blízkých Zemi měřících jeden kilometr nebo větších, které by mohly v případě kolize vytvořit globální katastrofu. Ale menší vesmírné horniny je mnohem těžší detekovat. Asteroid 2019 OK je důkazem, že se mohou stále objevovat objekty bez varování. I když riziko jejich kolize se Zemí je malé, přesto existuje. 

Mohlo by vás zajímat

Reklama