Černobylský sarkofág z roku 1986 se zbourá: Odborníci se obávají, že by se mohl brzy zhroutit

Původní sarkofág uzamkl ve svých útrobách až 16 tun uranu a plutonia / Pixabay
Spěšně zkonstruovaný ocelový a betonový sarkofág postavený tak, aby zachytil zplodiny z jaderné katastrofy v Černobylu v roce 1986, se musí demontovat dřív, než se zhroutí.

Ukrajinští specialisté odpovědní za udržování bezpečnosti bývalé elektrárny nyní uzavřeli smlouvu na 78 milionů dolarů, která by měla tento problém vyřešit do roku 2023. Vybraná stavební společnost má odstranit práci 600 000 sovětských dělníků, kteří začali stavět původní plášť necelé dva měsíce po katastrofě. V červenci byla představena náhrada původního sarkofágu ve výši 2,4 miliardy dolarů.

Dekonstrukce původního sarkofágu bude zahrnovat posílení jeho částí, které pomohou udržet jeho celkovou stabilitu, ostatní části budou zničeny. Pracovníci to budou provádět pomocí robotických jeřábů. Materiály, které shromáždí, budou dekontaminovány a poté recyklovány nebo zničeny podle potřeby. 

„Toto je další logický krok vyplývající z naší práce prováděné za posledních 12 let,“ uvedl v písemném prohlášení Serhii Kalashnyk, jednatel generálního ředitele pro jadernou elektrárnu SSE v Černobylu. „Zhotovitel musí současně sarkofág rozebrat a posílit, protože odstranění každého prvku zvyšuje riziko zhroucení sarkofágu, což zase může způsobit uvolnění velkého množství radioaktivních materiálů. “

Původní sarkofág uzamkl ve svých útrobách 200 tun radioaktivního koria, 30 tun vysoce kontaminovaného prachu a 16 tun uranu a plutonia. Odborníci v roce 1996 uvedli, že se stav sakrofágu zhoršil do té míry, že je považován za neopravitelný. Hladiny záření byly odhadovány na 10 000 rentgenů za hodinu, přičemž normální záření ve městech se obvykle pohybuje kolem 20–50 mikrorentgenů za hodinu.

Smrtelná dávka je 500 rentgenů během pěti hodin. Projekt New Safe Confinement (NSC) dokončený v tomto roce chrání před únikem radioaktivních látek do atmosféry. To znamená, že pokud by během procesu bourání sarkofágu došlo ke katastrofě, radioaktivní částice budou zachyceny. 

Půjde o největší pojízdnou pozemní strukturu, která byla kdy postavena. Bude mít rozpětí 257 metrů a celkovou hmotnost přes 36 000 tun. Půlválec o výšce 354 stop (108 m) pokryje ocelový a betonový sarkofág, který chrání otevřené jádro reaktoru od listopadu 1986. 

Mohlo by vás zajímat

Reklama