Americko-ruská jaderná válka by mohla uvrhnout Zemi do 10leté zimy

Atmosférické dopady po válce by vytvořily také monzuny / Pixabay
Pokud by se Spojené státy a Rusko zapojily do atomového boje, následkem by byla desetiletá jaderná zima. Požáry zapálené nukleárními detonacemi by do atmosféry Země pravděpodobně vystřelily až 147 milionů tun sazí. Větry ve stratosféře by způsobily, že by tyto aerosoly obklopily celou planetu.

Saze, blokující sluneční záření, by způsobily, že průměrné teploty povrchu Země poklesnou o téměř 12° C. Odborníci předpovídají, že bude trvat asi sedm let, než se clona sazí začne viditelně čistit - a další tři roky, než se vrátí na normální úroveň.

Atmosférické dopady po válce by vytvořily také monzuny a významně zvýšily variabilitu cyklu El Niño. Vědec Joshua Coupe z Rutgers University v New Jersey a jeho kolegové simulovali, jak by klima reagovalo na úplnou jadernou válku, a to s pomocí nejmodernějšího, tzv. komunitního klimatického modelu celé atmosféry verze 4. Srovnali svá zjištění s výsledky z jediného dalšího komplexního klimatického modelu pro scénář atomové války - modelu, který provedl v roce 2007 Goddardův institut pro vesmírné studie NASA. 

Nový model výzkumu však pracuje s vyšším rozlišením a zvažuje účinky na atmosféru až do výšky 140 kilometrů nad zemským povrchem – o 60 kilometrů více než původní model NASA. Může také vytvořit pokročilejší simulaci chování aerosolu ve stratosféře.

Modely potvrzují, že jaderná zima by následovala po případné jaderné válce mezi Spojenými státy a Ruskem, uvedli vědci. Tato zjištění, jak poznamenávají, také obecně podporují předpovědi mnohem méně sofistikovaných modelů, které byly vytvořeny v 80. letech 20. století. 

Vědci zjistili, že jejich nový model se sofistikovanějším znázorněním chování aerosolů vidí mračno sazí dříve po vypuknutí války než starší model NASA - rozsah reakce však zůstal stejný. Model s vyšším rozlišením však předpovídal větší poklesy teploty a globálních srážek v prvních několika letech po jaderných útocích.

Kromě toho by severní polární vír - rychle proudící vzduch, který obíhá severní pól - byl posílen v prvním roce po válce, což by vedlo k mrazivým teplotám v severní části Eurasie. Podle vědců by byl jaderný útok pro Zemi sebevražedným krokem s katastrofálními následky.

Mohlo by vás zajímat

Reklama