Pozitronová emisní tomografie slaví v České republice již 20 let

Pozitronová emisní tomografie je zobrazovací metoda využívající ionizujícího záření / Pixabay
Na konci srpna 1999 provedli lékaři v pražské Nemocnici Na Homolce první vyšetření pacienta pomocí PET čili pozitronové emisní tomografie. Jednalo se o vůbec první využití této metody nukleární medicíny v postkomunistické Evropě.

PET centrum Praha, které Homolka vybudovala ve druhé polovině devadesátých let ve spolupráci s Ústavem jaderného výzkumu Řež, bylo unikátní tím, že šlo o modelový projekt podporovaný Mezinárodní agenturou pro atomovou energii.

Tím, že se osvědčilo v klinické praxi, otevřelo cestu pro další rozšiřování PET technologie do zdravotnických zařízení u nás i v zahraničí. „Podařilo se nám vzbudit zájem klinických partnerů, prosadit plnou úhradu z veřejného zdravotního pojištění a zvyšujícími se odběry povzbudit výrobce radiofarmak, bez nichž by tato technologie nebyla k ničemu,“ říká doc. MUDr. Otakar Bělohlávek, CSc., primář oddělení nukleární medicíny a PET centra Nemocnice Na Homolce.
 
Technicky sofistikovaná a logisticky nesmírně komplikovaná pozitronová emisní tomografie vstoupila během 20 let vývoje do širokého povědomí indikujících lékařů a stala se relativně dobře dostupnou. Podle Bělohlávka v mnoha případech přináší zásadní diagnostické informace, které mění či potvrzují zvažované, velmi nákladné terapeutické postupy, mnohdy i velmi zatěžující a rizikové pro pacienty s obtížně léčitelnými nemocemi.

Pozitronová emisní tomografie je zobrazovací metoda využívající ionizujícího záření. Pacientovi se do žíly injekcí aplikuje velmi malé množství mírně radioaktivní látky, kterou jednotlivé buňky v těle hromadí v různé míře, např. nádorové a zánětlivé buňky jí nasají mnohem více než buňky zdravé.

Poté se snímá záření vycházející z těla pacienta pomocí PET skeneru, dnes už pomocí moderních hybridních PET/CT skenerů, a sleduje se rozložení radioaktivity v těle. Místa, která „více svítí“, jsou podezřelá. Vyšetření je náročné po organizační stránce, protože se musí počítat s poločasem rozpadu používaných radiofarmak.

Mohlo by vás zajímat

Reklama