Schnoucí plantáže, vymírání chráněných druhů: Vědci kritizují hospodaření Lesů ČR

Význam lesů pro naši budoucnost je obrovský / Pixabay
Význam lesů pro naši budoucnost je obrovský. Na téměř šestině rozlohy republiky spravuje lesy státní podnik Lesy ČR, v jeho péči je i množství chráněných území, kde žije či přežívá řada kriticky ohrožených druhů.

Stávající způsob správy státních lesů ale opakovaně kritizují biologové, ekologové i ochránci přírody. Vadí jim i neochota státního podniku diskutovat o možných změnách.

„Největší lány v Evropě, místo lesů schnoucí plantáže. Stav přírody a krajiny s hospodařením úzce souvisí. Intenzivní, velkoplošné a chemizované zemědělství a lesnictví ochudily naši přírodu, ohrožují udržitelnost hospodaření a tím i naši budoucnost,“ říká profesor David Storch z České společnosti pro ekologii. „Tvrdit opak znamená blokovat cestu k nápravě,“ dodává.

Aktuálním příkladem z letošního léta je chráněné území Milovického lesa pod Pálavou, kde kvůli nevhodnému hospodaření, především těžbě dřeva, drastickému frézování pasek a přezvěření zdejší obory, vymřely tisíce přísně chráněných lesních motýlů, jasoňů dymnivkových. Státní podnik Lesy ČR, konkrétně lesní závod Židlochovice, se však pokouší zbavit odpovědnosti za likvidaci těchto motýlů. Jejich úbytek svádí na sucho a změnu klimatu.

Vědci striktně oponují: „Některá tvrzení Lesů ČR jsou z přírodovědeckého hlediska zcela absurdní a svědčí o totální nekompetenci příslušných mluvčí," kritizuje Storch. Právě lidská činnost a hospodaření v krajině má na stav biodiverzity největší vliv, zatímco vliv změny klimatu je (zatím) podstatně menší.

„Biosférická rezervace má sloužit ochraně přírody. Ale pan ředitel proti ochraně přírody dlouhodobě brojí. Před veřejností omlouvá drastické těžby dřeva a frézování (orbu) pasek v Moravské Amazonii, vystupoval i proti ponechávání stojících stromů na pasekách. Když je třeba, funguje trochu jako neoficiální mluvčí státních Lesů. Ale v ochranářském rouše. Jde o dokonalý nástroj k matení veřejnosti!“ říká profesor Jaroslav Vrba, dlouholetý člen Českého národního komitétu pro Program Man and Biosphere při UNESCO, který české biosférické rezervace metodicky vede. „Byli jsme opakovaně nuceni se tímto problémem zabývat. A jeden ze zakladatelů biosférické rezervace, Ministerstvo životního prostředí, z ní na protest proti jednání ředitele Vybírala v r. 2012 vystoupil,“ zdůraznil Vrba.

Mohlo by vás zajímat

Reklama