Před 3,5 miliony let explodovala podle vědců v srdci Mléčné dráhy černá díra

Jaderný výbuch byl tak obrovský, že jeho dopad byl znát až 200 000 světelných let daleko / Pixabay
Podle nového výzkumu explodovala v srdci Mléčné dráhy před 3,5 miliony let velká černá díra. Tehdy už se na Zemi toulali nejstarší živočišní předkové člověka. Vědci tvrdí, že jaderný výbuch byl tak obrovský, že jeho dopad byl znát až 200 000 světelných let daleko. Kataklyzmatický kužel putoval přes oba póly galaxie do hlubokého vesmíru.

Astronomové dlouho předpokládali, že k obdobné události došlo, a teď jsou konečně schopni ji přesněji datovat. Z hlediska existence naší galaxie se to považuje za velmi nedávnou dobu. Například asteroid, který zabil dinosaury, dopadl na naši planetu před 63 milióny let.

Naši předkové, opice podobné lidoopům, se už tehdy vyskytovali v Africe. Lisa Kewleyová, ředitelka ASTRO 3D, uvedla: „Je to dramatická událost, která se stala před několika miliony let v Mléčné dráze. Přímo z galaktického centra do okolního materiálu vyšel obrovský výbuch energie a záření. To ukazuje, že střed Mléčné dráhy je mnohem dynamičtější místo, než jsme si dříve mysleli.“

Jev, známý jako Seyfertova světlice, vytvořil dva obrovské „ionizační kužely“, které se pohybovaly galaxií. Začaly s relativně malým průměrem blízko černé díry a potom se obrovsky rozšiřovaly. Modrá světlice byla tak silná, že zasáhla Magellanův proud, dlouhý příliv plynu, který se rozprostírá na půli cesty kolem Mléčné dráhy a leží od ní 200 000 světelných let. 

Vědci tvrdí, že výbuch byl příliš velký na to, aby ho spustilo něco jiného než jaderná aktivita spojená s černou dírou. Profesor Bland-Hawthorn z univerzity v Sydney a jeho kolegové odhadli, že na základě údajů shromážděných Hubbleovým vesmírným dalekohledem trval výbuch asi 300 000 let.

Z galaktického hlediska se jedná o velmi krátké období. Černé díry patří mezi nejpodivnější objekty ve vesmíru. Jsou to elektrárny galaxií, ze kterých neunikne ani světlo, proto je nemůžeme vidět přímo. Víme jen, že existují z podivného chování těles v jejich blízkosti.

Mohlo by vás zajímat

Reklama