Byl v 70. letech minulého století při misi na Mars objeven mimozemský život?

V roce 1976 NASA poslala na Mars Viking Landers 1 a 2 / NASA
Bývalý vědec NASA Gilbert Levin v rozhovoru pro časopis Scientific American uvedl, že je přesvědčen, že tehdy v 70. letech našli důkazy života na Marsu.

„Laboratorní studie ukázaly, že některé pozemské mikroorganismy by mohly na Marsu přežít a růst.“ Levin poukazuje na dvojici misí v roce 1976, kdy NASA poslala své Viking Landers 1 a 2 na Mars, což byl první výlet této agentury na rudou planetu.

Sondy Landers vzaly několik vzorků z marťanské půdy ve snaze hledat v jejich obsahu známky biologického života. Jeden z testů nazvaný Experiment detekce života s označením Labeled Release, který byl veden Levinem, zahrnoval kombinaci vzorků marťanské půdy s organickými sloučeninami a poté hledání stop oxidu uhličitého. Jakýkoli mikroorganismus přítomný v půdě by sloučeninu metabolizoval a uvolnil CO2, říká Levin. Šokující je, že testy zpočátku přinesly významné čtyři pozitivní výsledky a my jsme duplikovali obě přistávající sondy, které se na planetě od sebe vzdálily o 6.437 km. 

Navzdory počátečním úspěchům však další experimenty NASA při hledání konkrétních mikroorganismů výsledky nepřinesly. Podle agentury „testy neposkytly jasný důkaz o přítomnosti živých mikroorganismů v půdě v blízkosti míst přistání“. Levin nicméně tvrdí, že důkaz o mimozemském životě byl posílen dalšími objevy od misí Viking, jako je důkaz o existenci vody a jiných organických sloučenin.

Levin říká, že i když důkazy ukazují na známky života, následné mise na Mars od doby, kdy se vikingské sondy dotkly jeho povrchu, nedošlo k vysvětlení, jak to vlastně se stopami života na rudé planetě je.

„NASA již oznámila, že její přistávací modul pro Mars do roku 2020 nebude obsahovat test detekce života. V souladu s dobře zavedeným vědeckým protokolem se domnívám, že by mělo být vynaloženo úsilí na to, aby byly provedeny experimenty detekce života na další možné misi na Marsu,“ dodává také Levin a do budoucích misí proto navrhuje zahrnout vybavení schopné přesněji rozeznat mikroorganismy, které se od 70. let výrazně zlepšilo, a znovu přezkoumat důkazy zjištěné jeho vlastní misí.

Mohlo by vás zajímat

Reklama