NASA chce dostat astronauty na Mars již do roku 2035

Pokud urychlíme přistání na Měsíci, urychlíme tím zároveň přistání na Marsu / Pixabay
NASA nyní usiluje o to, dostat lidi na Mars do roku 2035. Nová časová osa akcí je výsledkem zrychlené mise na Měsíc, protože kosmická agentura plánuje návrat na lunární povrch za pouhých pět let.

Vědci v NASA doufají, že mise na Měsíc pomůže lidem naučit se žít a pracovat v jiném světě, prokázat schopnosti a využívat technologie, díky kterým budou dobře připraveni na misi na rudé planetě.

Specialista NASA Jim Bridenstine to oznámil na Mezinárodním astronautickém kongresu (IAC) ve Washingtonu, když najal partnery mezinárodní kosmické stanice, aby pomáhali s misí Artemis, což je oficiální název měsíční mise.

„Pokud urychlíme přistání na Měsíci, urychlíme tím zároveň přistání na Marsu,“ uvedl Bridenstine. V dubnu letošního roku oznámil, že lidé by mohli přistát na Marsu roku 2033, poté, co prezident Donald Trump projevil touhu vrátit se na Měsíc do roku 2024.

Bridenstine však v té době připustil, že agentura mění svoje požadavky na rozpočet, aby se vypořádala s urychlením mise na Měsíc. „Chceme dosáhnout přistání na Marsu v roce 2033, ale abychom toho dosáhli, musíme urychlit další části programu,“ řekl specialista Kongresovému výboru pro vědu, vesmír a technologii už v dubnu. „Musíme se naučit žít a pracovat v jiném světě,“ řekl ve Washingtonu Bridenstine. „Měsíc je nejlepším místem k trénování těchto schopností a technologií,“ dodal. „Čím dříve toho dosáhneme, tím dříve se můžeme přesunout na Mars.“

Viceprezident Mike Pence souhlasil s tímto harmonogramem. „Apollem v historických zápisech začala mise Artemis a my jsme na dobré cestě k tomu, aby se mise NASA z měsíce na Mars stala skutečností,“ uvedl Pence.

Viceprezident také poznamenal, že USA musí uzavřít partnerství s dalšími zeměmi, které sdílejí stejné cíle, mají-li dosáhnout splnění harmonogramu. K poslednímu přistání na Měsíci s posádkou došlo v roce 1972 v rámci mise Apollo 17. 

Mohlo by vás zajímat

Reklama