- Ilona Cílková
- Věda a vesmír
- 06. listopadu 2019
- 12:17
Vědci vyhlásili klimatickou nouzi planety Země: Připravili i sadu opatření k nápravě
Dle vědců by k populační kontrole by bylo třeba přistupovat pomocí metod, které by zajistily sociální a ekonomickou spravedlnost, aby se udržel morálně a ekologicky zdravý svět.
Globální skupinu vede William J. Ripple, profesor ekologie na Oregonské státní univerzitě a výzkumník Christopher Wolf. Profesor Ripple řekl: „Přesto, že již 40 let probíhají velká globální jednání, pokračovali jsme v podnikání jako obvykle a tuto krizi se nám nepodařilo vyřešit. Změny klimatu přišly a dochází k nim rychlejším tempem, než očekávali mnozí vědci.“
Článek poukázal na šest oblastí, ve kterých by lidstvo mělo podniknout okamžité kroky ke zpomalení oteplování planety. Zaprvé snížení spotřeby energie a nahrazení fosilních paliv nízkouhlíkovými obnovitelnými zdroji. Tento krok lze podpořit zrušením dotací společnostem vyrábějícím fosilní paliva a uvalením poplatků za uhlík, které budou dostatečně vysoké, aby omezily používání fosilních paliv.
Za druhé dokument požaduje drasticky omezit produkci „krátkodobých znečišťujících látek“, jako jsou metan, saze a hydrofluoruhlovodíky a počítá s tím, že se díky tomu v průběhu následujících desetiletí sníží trend krátkodobého oteplování o 50 procent. Příspěvek rovněž navrhuje ochranu ekosystémů, jako jsou lesy, pastviny a mangrovy (společenstva keřů a stromů v deltách řek na pobřeží moří a oceánů), aby mohly dosáhnout svého maximálního „ekologického potenciálu“ a působit jako převodníky oxidu uhličitého - převládajícího skleníkového plynu vytvářeného lidskou činností - na kyslík.
Výzkumníci také doporučují lidem přijímat stravu s menším množstvím živočišných produktů. Uvedený dietní posun by významně snížil emise metanu a dalších skleníkových plynů a uvolnil by zemědělskou půdu pro pěstování plodin pro výživu lidstva namísto krmení hospodářských zvířat.
Snížení plýtvání potravinami je také považováno za důležité - vědci tvrdí, že nejméně jedna třetina všech vyrobených potravin končí v odpadcích, což znamená, že při jejich výrobě vznikly zbytečné emise. Vědci požadují ekonomiku „bez uhlíku“ a opuštění cílů směřujících k růstu hrubého domácího produktu a ke snaze o zvyšování bohatství.
Sdílení
30
Twitter
Komentáře
Email