- Ilona Cílková
- Věda a vesmír
- 06. prosince 2019
- 12:28
Hladina arzenu v rýži by se mohla kvůli oteplování Země ztrojnásobit
Arsen může způsobit významné zdravotní problémy a je spojen s s rakovinou a onemocněním jater. Ve vážných případech to může mít za následek i smrt.
Rýže je základem výživy po celém světě a miliony lidí v rozvojových zemích se na ni spoléhají při získávání kalorií a živin. Vědci z Washingtonské univerzity v USA pěstovali rýži a zkoušeli různé teploty tak, aby napodobovali podmínky růstu během různých modelů globálního oteplování. Zkoušky byly provedeny při současné normální teplotě 25 ° C a také při teplotách 28 ° C, 30,5 ° C a 33 ° C, aby se napodobil potenciál vývoje podnebí do roku 2100.
Nejextrémnější test předpokládal budoucnost, kdy je průměrná teplota vzroste o 8 ° C proti dnešku. Taková situace by měla katastrofální dopad na zemědělství jako celek. V tomto experimentu byly rostliny natolik zdecimovány, že nedokázaly produkovat žádné použitelné zrno. Současné cíle v oblasti klimatu, jak je uvedeno v Pařížské dohodě, se snaží omezit globální oteplování na 3 ° C nad úroveň před industrializací, s nadějí, že dojde k ještě většímu omezení na pouhých 1,5 ° C.
Bylo zjištěno, že rostliny pěstované v teplejších podmínkách mají vyšší obsah arsenu v celé rostlině, včetně zrn. „Víme, že se při vyšších teplotách uvolňuje z půdy více arzenu,“ řekla dr. Rebecca Neumannová z Washingtonské univerzity. „Viděli jsme, jak tato reakce na teplotu v půdě ovlivňuje obsah arzenu v rýžovém zrnu. Pracovali jsme s půdou, která měla relativně nízkou hladinu arsenu, ale vyšší teploty vedly ke zvýšeným koncentracím arsenu v zrnech v rozmezí, ve kterém už začínáme mít obavy o lidské zdraví,“ dodává.
Pokud by výsledky pokusů představovaly realitu i u rýže pěstované v terénu, potom by změna klimatu mohla kontaminaci rýže arsenem skutečně zvýšit.
Sdílení
2
Twitter
Komentáře
Email