Na mořském dně u ostrova Kefalonie objevili 2000 let starý vrak lodi s 6000 amforami s vínem

 
Další 1 fotografie v galerii
Dosud nebylo rozhodnuto, zda bude vrak lodi vyzvednut ze dna oceánu / Ionian Aquarium
V moři nedaleko řeckého ostrova Kefalonia byla objevena ztroskotaná loď, která by mohla pomoci odhalit nové informace o lodních trasách, po kterých pluli římští obchodníci přes Středozemní moře. Trosky byly nalezeny pomocí sonarů, technologie, která poskytuje informace i o uložení trupu lodi a o tom, jak mohlo dojít k jejímu potopení.

Vrak byl objeven poblíž rybářského přístavu Fiskardo na severním pobřeží Kefalonie, datuje se do období 10 př. n. l - 1 n. l. „Je napůl pohřbený v sedimentu, takže očekáváme, že pokud se v budoucnu pustíme do jeho vyzvednutí, najdeme část nebo dokonce celý dřevěný trup,“ řekl George Ferentinos z řecké univerzity v Patrasu, který vedl studii. Loď u Fiskarda je jedním ze čtyř největších nálezů ve Středozemním moři a dosud největším ve východním Středomoří.

Rozměry lodi jsou na délku 34 metrů, na šířku 12,8 metru, s nákladem téměř stejně velkým - 29,8 metru krát 8,8 metru. Tvořilo ho asi 6 000 amfor, což jsou typické římské hrnce se dvěma držadly a úzkým hrdlem.

V přístavu Fiskardo byly nedávno nalezeny starobylé domy, lázeňské komplexy, divadlo, hřbitov a hrobka z období Římské říše mezi lety 146 př. n. l a 330 n. l. To podle vědců naznačuje, že městečko Fiskardo bylo v té době důležitým přístavem podél římské obchodní cesty, po níž se přepravovalo zboží po Středozemním moři. Zboží, do kterého zahrnujeme obiloviny, víno, olej a olivy, putovalo do všech středomořských přístavů, přičemž konečným místem určení byl Řím. 

Dosud nebylo rozhodnuto, zda bude vrak lodi vyzvednut ze dna oceánu, ale pokud k tomu dojde, další studie by mohla odhalit více o jeho původu. Zatímco dříve vraky ve Středozemním moři objevovali potápěči, tentokrát tým použil počítačovou techniku ke zpracování obrazů získaných ze sonarů na mořském dně. Tento druh moderní technologie snímání pod vodou je cenným nástrojem pro oddělení ztroskotaných lodí od ostatních částí mořského dna s podobnou akustickou odezvou.

Mohlo by vás zajímat

Reklama