Předvídání počasí v Evropě bude přesnější díky novému superpočítači

Prognóza počasí je výpočetně velmi náročná / Pixabay
Evropské středisko pro střednědobé předpovědi počasí (ECMWF) bude v těchto dnech vybevno novým superpočítačem BullSequana XH2000, který je jedním z nejsilnějších meteorologických superpočítačů na světě. Předpověď na 15 dní dopředu s přesným rozlišením 10 km dokáže tento superpočítač zpracovat za méně než hodinu.

Data ECMWF používají jako podklady pro tvorbu předpovědí také meteorologové z České republiky. Kapacitní superpočítač umožní spolehlivěji předvídat výskyt a intenzitu extrémních povětrnostních událostí v dostatečném předstihu.

To je zásadní především z pohledu včasné přípravy na dnes obtížně předvídatelné důsledky klimatických změn, jako jsou bouře, extrémní srážky či naopak sucho způsobující požáry. 

BullSequana zvýší výpočetní výkon ECMWF přibližně o faktor 5, což pomůže stovkám výzkumných pracovníků z více než 30 evropských zemí při vytváření střednědobých a dlouhodobých předpovědí počasí.

„Prognóza počasí je výpočetně obrovsky náročná a vyžaduje to nejlepší z vysoce výkonné výpočetní síly,“ řekl Florence Rabier z Evropského střediska pro střednědobé předpovědi počasí. „Díky superpočítači BullSequana XH2000 budeme moci vytvářet vysoce přesné předpovědi za méně než hodinu a rychleji je sdílet s našimi členskými státy. Ty poté naše údaje kombinují s vlastními daty, což jim umožňuje vytvářet mnohem přesnější lokální předpovědi.“

Nový superpočítač BullSequana přinese tyto zásadní změny: horizontální rozlišení se zvýší z původních 18 km na 10 km (umožní přesnější předpověď přízemních teplot a větrů) a vertikální rozlišení vzroste z 91 vrstev na 137 vrstev. Předpověď bude dostupná denně, zatímco dosud ji bylo možné spočítat jen 2krát týdně.

Mohlo by vás zajímat

Reklama