První turisté do vesmíru budou relaxovat v prosklené kopuli s dokonalým výhledem na hvězdy

 
Další 3 fotografie v galerii
Vesmírné moduly Axiomu budou zpočátku ukotveny v ISS, ale později se stanou nezávislými na vesmírné stanici / Axiom
NASA spolupracuje se společností Axiom Space na připojení komerčního modulu pro kosmickou turistiku k ISS. Půjde o první „vesmírný domov“ pro turisty na palubě Mezinárodní vesmírné stanice. A jak bude vlastně vypadat?

Turisté na nízké oběžné dráze budou v pohodlných vesmírných kajutách využívat vysokorychlostní Wi-Fi, video obrazovky a informační LED světla. Připojená prosklená kopule jim pak poskytne dokonalý výhled na hvězdy. 

Americká kosmická agentura spojila své síly s americkým startupem Axiom Space, aby vytvořila obytný modul, který bude připojen k ISS pro komerční použití. Snímky společnosti ukazují, že „Axiom Segment“ bude zahrnovat kajuty s pohodlnými interiéry vypolstrovanými plyšem a 360stupňové okno, ze kterého si obyvatelé budou moci vychutnat panoramatický výhled na Zemi.

NASA loni oznámila plány na turistické návštěvy ISS od roku 2020 jako způsob „komercializace oběžných drah“. Při minimální ceně 35 000 dolarů (cca 800.000 Kč) ale nebude výlet na vesmírnou stanici právě levný.

Axiom Segment bude složen ze tří modulů: uzlového modulu, výzkumného a výrobního zařízení a stanoviště posádky s velkoplošnou pozorovatelnou hvězd. Práce na první části těchto segmentů budou zahájeny na ISS koncem roku 2024. První prvky Axiomu se připojí k přednímu uzlu ISS a poskytnou moderní ubytování pro více astronautů. Axiom si pro vytvoření interiérů najal francouzského designéra Philippe Starcka, který navrhl například luxusní jachtu Venuše Steva Jobse.

Vesmírné moduly Axiomu budou zpočátku ukotveny v ISS, která ale má být do deseti let vyřazena z provozu. Jakmile ISS přestane být funkční, „Axiom Segment“ se odpojí a stane se první komerčně dostupnou nezávislou vesmírnou stanicí.

Mohlo by vás zajímat

Reklama