Dezinformační očkování může podle psychologů zatočit s překrucováním faktů o klimatických změnách

Austrálie se bude i nadále potýkat s velkými požáry kvůli horku a suchu / Pixabay
Co rok, to nějaké přírodní katastrofy, které signalizují nezvratné klimatické změny. Na požáry v Austrálii budeme vzpomínat jako na jednu z největších ekologických katastrof vůbec.

Ztráty na životech zvířat, majetku a krajině byly gigantické. Na druhé straně máme povodeň dezinformací, kterou šíří popírači klimatických změn.

Přestože vědci bijí na poplach a varují před nezvratnými klimatickými změnami, jsou tu skupiny lidí, které tyto nepopiratelné změny odmítají. Podle nich nic takového, jako jsou klimatické změny, neexistuje. A jak se zhoršuje globální klima, přibývá i počet těchto klamavých zpráv a falešných výzkumů.
 
Jak zvrátit běh událostí tak, aby nebyli lidé klamáni? Odpověď se možná nachází v psychologickém oboru zvaném teorie naočkování, na něž se zaměřil předseda kognitivní psychologie Stephan Lewandowsky z Bristolské univerzity a John Hunter – univerzitní spolupracovník z Tasmánské univerzity. Podle této dvojice je v prvé řadě důležité vyhnout se dlouhodobým mýtům, za které mohou skeptici a zároveň se v podávání informací inspirovat skutečným očkováním.

Pokud se zaměříme na požáry v Austrálii, není pochyb o tom, že za jejich rozsáhlost může změna klimatu, za kterou zase stojí člověk. Bohužel se ale začalo tradovat, že za požáry v Austrálii mohli žháři nebo že jsou za to zodpovědní lidé, kteří jedí maso.
 
Věda poukazuje na to, že Austrálie se bude i nadále potýkat s dalšími velkými požáry kvůli horku a suchu. Přesto bude masové popírání klimatických změn pokračovat.
 
Teorie naočkování může zabránit dezinformaci v pravidelném a malém očkování, jako se tak děje v případě skutečného očkování u doktora. Už dřívější výzkumy dokázaly, že pokud srovnáme mainstreamový web zaměřený na vědu (odkazující na zdroje) a dezinformační web (nepodložené informace), tak ten druhý zmíněný vždy vyruší ten první.

Co když ale dáme špetku dezinformace do mainstreamového média s vysvětlením, jak taková dezinformace vzniká a jak funguje? Takové očkování skutečně pomohlo a lidé dali přednost mainstreamovému médiu.
 
Měli bychom předvídat dezinformace dopředu a připravit se na ně. Jelikož známe budoucí efekty klimatických změn, budeme schopni budoucí dezinformace odhadnout. A pak přichází na řadu dezinformační očkování. Třeba díky tomu jednoho dne vzniknou smysluplné politické debaty na toto téma.

Mohlo by vás zajímat

Reklama