Medicínská textilie: Vědci utkali poprvé příze z lidských kožních buněk

Příze z lidských kožních buněk již prošla testy na myších / Pixabay
Jako z hororu je nová „medicínská textilie”, či „lidská textilie”. Tak vědci nazývají svůj nový obvazový materiál, který by měl pomáhat při hojení ran či po amputacích. A teď to bude znít trochu hororově – je to příze z lidských kožních buněk.

Za jejím vytvořením stojí Národní institut pro zdraví a medicínu ve Francii. Syntetické vlákna v obvazových materiálech jsou často problematické. U pacientů spouštějí nežádoucí imunitní odpovědi, které často vedou až k zánětům, a ty pak komplikují proces hojení.

To ale u lidské příze hrozit nebude. Vědci slibují plnou kompatibilitu s lidským organismem. Příze z lidských kožních buněk by nenašla uplatnění jen jako obvaz k zajištění rány, posloužila by také jako nit k zašívání ran nebo náhrada za poškozené části orgánů. „Tyto lidské textilie nabízejí jedinečnou úroveň biokompatibility a představují novou generaci biologických produktů tkáňového inženýrství," řekli o svém výtvoru vědci v článku vydaném v časopise Acta Biomaterialia.

Výroba přitom nebyla nijak složitá. Nejprve byly z plátků lidské kůže nakrájeny proužky a z těchto proužků se pak utkala příze. „Teď můžeme šít váčky, vytvářet trubky a perforované membrány," vysvětlil jeden z tvůrců příze Nicholas L'Heureux.
 
Příze z lidských kožních buněk již prošla testy na myších. Rány byly za dva týdny zcela zahojené. Nedošlo k žádným nežádoucím komplikacím.

Zatím byl sice „lidský textil” otestován pouze na myších, i tak jde o příslib v medicíně do budoucna. Následovat budou testy na lidech. Pokud příze z lidských kožních buněk projde, nahradí stávající obvazový materiál se syntetickými vlákny.
 
 

Mohlo by vás zajímat

Reklama