Planety vytvořily nejbližší jarní rovnodennost za posledních 124 let

V pátek 20. března 2020 ve 4:49 hodin našeho času byl Merkur pozorovatelný velmi blízko u Slunce / NASA
V pátek ráno byla jarní rovnodennost, okamžik, kdy den a noc dosahuje stejné délky. Planety Mars, Jupiter, Saturn a Měsíc se na jihovýchodním nebi objevily velmi blízko u sebe a vytvořily nejbližší březnovou rovnodennost za posledních 124 let.

Tento jev se zopakoval poprvé od roku 1896. V pátek 20. března 2020 ve 4:49 hodin našeho času byl Merkur pozorovatelný velmi blízko u Slunce a bylo obtížné ho vidět. Jak měsíc postupoval, planety se nadále k sobě přibližovaly.

Astronom z Royal Observatory doktor Ed Bloomer řekl: „Rovnodennost je začátkem astronomického jara a historicky pozorování pohybů nebeských objektů bylo pro časomíry důležité. Přesná astronomie byla životně důležitá i pro zemědělce, námořníky, náboženská pozorování.“ 

Italovi Gianlucovi  Masimovi se podařilo zachytit skupinu planet ze svého balkonu v Římě, zatímco je země kvůli pandemii koronaviru v karanténě. Astronomické prameny se liší od meteorologických, podle kterých začalo jaro už 1. března. Podle Bloomera rovnodennosti označují situaci, kdy den a noc mají přesně stejnou délku. Bohužel to ve skutečnosti není pravda, ale směrem k letním měsícům jsou dny delší a noci kratší.  

V rámci projektu Virtuální dalekohled pravidelně sleduje noční oblohu a zaznamenává nebeské události. Zatímco přesný okamžik rovnodennosti nastal, když bylo Slunce pod horizontem ve Velké Británii, podle Dr. Bloomera proběhly večer i další zajímavé astronomické události.

Na západě byla viditelná planeta Venuše a po západu Slunce bylo možné na jihu spatřit jasnou hvězdu Sirius. Pozorovat bylo možno i souhvězdí Orion, brzy totiž nebude na nočním nebi viditelné. Kromě tří jasně viditelných planet ukázal svoje čtyři měsíce také Jupiter. 

 

Mohlo by vás zajímat

Reklama