Nově objevená kometa Atlas by při svém květnovém přiblížení k Zemi mohla zářit stejně jasně jako Měsíc

Vidět kometu pouhým okem je vzácnou událostí / NASA
Kometa označená jako Atlas, objevená 28. prosince 2019 v oblasti Ursa Major, je na cestě k Zemi a mohla by zářit stejně jasně jako Měsíc, pokud ji nezničí sluneční teplo. V současné době je blízko oběžné dráhy Marsu, ale její rychlost se cestou ke Slunci zvyšuje a na konci května bude nejblíže k Zemi.

Kometa byla objevena systémem Astraoid Terrestrial-Last Last Alert (ATLAS) na Havaji a její jméno je odvozeno od iniciál systému. Vidět kometu pouhým okem je vzácnou událostí, poslední jasnou kometou viditelnou bez dalekohledu na severní polokouli byla Hale-Boppova v roce 1997.

Když byla kometa ATLAS objevena, její světlo bylo slabé a vyžadovalo dalekohled, ale jak se blíží, stává se jasnější. „Kometa ATLAS se rozjasňuje mnohem rychleji, než se očekávalo,“ řekl Karl Battams z Naval Research Lab ve Washingtonu DC.

Od objevení došlo k 4000násobnému zvýšení jasu a pouhým okem by mohla být kometa vidět již v dubnu. Když byla kometa původně spatřena, jevila se 398000krát tmavší než hvězdy viditelné pouhým okem ze Země.

Nacházela se 273 miliónů mil od Slunce, ale od té doby se jas zvyšoval bezprecedentní rychlostí. Bohužel existuje možnost, že se rozpadne vlivem slunečního žáru dříve, než ji spatříme v blízkosti Země. „Právě teď kometa uvolňuje obrovské množství svých zmrazených těkavých látek (plynů),“ říká Battams. „Proto se tak rychle rozjasňuje.“

Aby přežila dost dlouho, musí zůstat chladná. Podaří se to jedině v případě, že má velké jádro se zásobou zmrazeného plynu, což astronomové v tuto chvíli nemohou potvrdit. Nemá-li dostatečně velké jádro, dojde k výbuchu plynu a kometa se rozpadne a vybledne. Battams není ohledně jejího přežití příliš optimistický.

"Hlava komety ATLAS je velká, i když velmi slabá,“ řekl John Bortle, odborník na komety. Pokud se má stát skutečně významným návštěvníkem, měl by její vzhled být výrazně ostřejší. Místo toho vidíme skromný zkondenzovaný objekt.

Pokud se během přiblížení ke Slunci rozpadne, stále je možné, že sonda NASA zachytí konec jejího života. „Heliospheric Imager na vesmírné lodi NASA STEREO má skvělý výhled na ATLAS od poloviny května do začátku června,“ říká Battams. Kamera je velmi citlivá, takže bychom mohli pozorovat ocas komety interagující se slunečním větrem i další jevy. Kometa se zřejmě odtrhla od mnohem větší komety zrozené v prvních dnech existence sluneční soustavy. Po setmění bude viditelná pouhým okem v polovině severozápadní oblohy už od dubna.

Mohlo by vás zajímat

Reklama