Nový typ respirátoru českých vědců lze vyrábět na speciálních 3D tiskárnách

ČVUT bude vyrábět plicní ventilátory i celoobličejové masky FFP3 / ČVUT
Český institut informatiky, robotiky a kybernetiky, který je součástí ČVUT v Praze, předal Ministerstvu zdravotnictví ČR prvních patnáct kusů prototypu respirátoru „CIIRC RP95-3D“, který byl již úspěšně certifikován jako ochranná polomaska s nejvyšším stupněm bezpečnosti FFP3.

Během víkendu je přímo při práci vyzkoušel zdravotnický personál pražské nemocnice Na Homolce. S výrobou masky na speciálních 3D tiskárnách se může začít. Dnes při této příležitosti podepsal ministr zdravotnictví Adam Vojtěch memorandum o spolupráci. Cílem je v co nejkratší době dostat co nejvíce kusů především do nemocnic. Proces je koordinován ve spolupráci s vládní agenturou CzechInvest, která mimo jiné pomohla výrazně urychlit proces certifikace tohoto pokročilého respirátoru.

CIIRC ČVUT začal s vývojem tohoto ochranného prostředku před týdnem. Tým výzkumníků, zapojených do evropského centra excelence RICAIP, se zaměřil na vývoj respirátoru tisknutelného na 3D tiskárnách technologií MJF (MultiJet Fusion). To, co za normálních okolností trvá měsíce, se podařilo vyřešit za sedm dní. V úzké spolupráci s vládní agenturou CzechInvest a dalšími partnery se podařilo připravit model CIIRC RP95, který získal certifikaci jako ochranná polomaska třídy FFP3 s vyměnitelnými externími filtry. Masku lze používat opakovaně a na 3D tiskárnách vyrábět kdekoli na světě.

„ČVUT pracuje na několika programech, které napomáhají k řešení současné krize. Vyvíjíme a budeme vyrábět plicní ventilátory, celoobličejové masky FFP3, vyvíjíme robota automatizujícího PCR testy na koronavirus, mícháme velké množství dezinfekčního prostředku pro IZS a vyvinuli jsme respirátor s ochranou lepší, než FFP 3, který jde do výroby. Všechny vývojové projekty se chystají během několika dní do výroby a jsem rád, že projekt respirátoru již ze startovní čáry vyrazil a s výrobou začal,“ říká doc. Vojtěch Petráček, rektor ČVUT.

„Od začátku bylo cílem co nejrychleji vytvořit kompletní profesionální výrobek, který bude plně funkční a vyhoví přísným normám“, shrnul zadání prof. Vladimír Mařík, vědecký ředitel CIIRC ČVUT a dodal: „Naším záměrem bylo přispět k vyřešení aktuální krizové situace. Úspěchu jsme dosáhli díky mimořádnému nasazení týmu špičkových výzkumníků, technologickému vybavení, ale také invenčnímu přístupu k řešení problémů.“

„Ochrannou masku, kterou vyvinuli v CIIRC ČVUT, vítáme. Je to řešení, které může pomoci ochránit nejohroženější pracovníky v terénu. Domluvili jsme se s CIIRC ČVUT a zapojenými dodavateli, že nám do konce týdne dodají 600 kusů těchto masek,“ řekl Adam Vojtěch, ministr zdravotnictví a naznačil, co bylo podpisem memoranda stvrzeno. „Od začátku dubna pak 500 kusů denně. Zároveň s tím vyvíjejí způsob, jak navýšit kapacitu výroby až na deset tisíc kusů denně. Všechny zapojené subjekty pracují na bázi dobrovolnosti, hradit budeme jen výrobní materiál na 3D tisk.“

Mohlo by vás zajímat

Reklama