Lék na malárii hydroxychlorochin může podle prvních testů pomoci i proti koronaviru

Hydroxychlorochin je schválen FDA pro léčbu parazitárních infekcí / Pixabay
Čínská studie zjistila, že lék na malárii, který americký prezident Donald Trump označil za naději v léčbě koronaviru, nemusí být pro léčbu viru lepší než standardní péče, jako připojení na plicní ventilátor.

V úterý v New Yorku začaly klinické studie s tímto léčivem, hydroxychlorochinem. Američtí lékaři ho nyní mohou předepsat některým pacientům s koronavirem. Hydroxychlorochin je schválen FDA (Úřad pro kontrolu potravin a léčiv) pro léčbu parazitárních infekcí, malárie a některých autoimunitních onemocnění, jako lupus a revmatoidní artritida. 

Vědci z University v čínském Če-ťien-ku přijali 30 pacientů s koronavirem. Patnáct z nich dostalo hydroxychlorochin a 15 „konvenční léčbu“, která spočívá v kontrole infekce a případném připojení pacientů na plicní ventilátory. 13 pacientů léčených lékem na malárii bylo po týdnu testováno na COVID-19 s negativním výsledkem.

Jenže 14 z 15 neléčených pacientů bylo ve stejném čase také testováno s negativním výsledkem. Studie byla malá a tým proto uvedl, že k přesnému určení, zda je hydroxychlorochin užitečný při léčbě COVID-19, je zapotřebí dalších výzkumů. Francouzská studie sledující 40 pacientů zjistila, že více než polovina těch léčených hydrochlorochinem se vyléčila do šesti dnů. 

Člen americké pracovní skupiny pro koronaviry Dr. Anthony Fauci na otázku, zda může tento lék působit proti koronaviru, odpověděl, že zatím jde o neoficiální důkaz. V USA začaly probíhat nábory na klinické studie drogy. Jeden odstartoval také v úterý v New Yorku, kde je koronavirem  nakaženo více než 26 000 lidí.

Povolení pro lékaře předepisovat lék je ale pouze na experimentální bázi. Jisté je jedno: Chlorochin vyvolal ohlas a kontroverzní informace související s protichůdnými zjištěními z různých zemí a studií. Jihokorejská pracovní skupina zkoumající COVID-19 o droze dokonce prohlásila, že má „určitý léčebný účinek“ a „poměrně dobrou účinnost“. Pacienti léčeni hydroxychlorochinem se uzdravili rychleji, k poklesu horeček u nich došlo dříve než u těch, kteří drogu nedostali.

Droga je také zahrnuta v čínských léčebných pokynech pro COVID-19 - zde popsaných jako „chlorochin-fosfát“ pro použití u pacientů mezi 18 a 65 lety. Je to jedno z pěti antivirotik navrhovaných v 7. vydání čínského léčebného plánu, který ale zároveň varuje, že by lék neměl být podáván pacientům se srdečními chorobami, protože má vedlejší účinky na srdce.

Po slibných výsledcích testů ve studiích na Petriho misce se někteří čínští vědci domnívají, že hydroxychlorochin je obecně účinný proti virům, a zejména proti COVID-19, kde pomůže zlepšit úspěšnost léčby a její výsledek a zkrátit pobyt v nemocnici. 

Mohlo by vás zajímat

Reklama