Vypadal jako přerostlá kachna, byl však horší než raptor

Ocas je u lovců běžný, protože jim pomáhá udržovat rovnováhu / Pixabay
Kdysi dávno byla Amerika domovem mnoha nebezpečných dravců. Nejslavnějším z nich byl určitě tyrannosaurus rex a velociraptor. Tyto dva predátory proslavil hlavně napříč generacemi populární film Jurský park. Seznamte se s nově popsaným opeřencem, který byl mrštný jako gepard a nebezpečnější než jeho slavný příbuzný raptor.

Nově popsaný Dineobellator notohesperus („Navaho bojovník jihozápadu“) patří do skupiny dinosaurů dromaeosaurid. Jde o čeleď dravých dinosaurů, kteří byli anatomicky i vývojově velice blízcí ptákům.

Přestože byli menšího vzrůstu, dokázali ulovit mnohdy i větší a těžší kořist. Poprvé byli pojmenováni roku 2008 v Novém Mexiku. Jak vidíte, je to stále relativně nový typ dinosaurů, o kterých ani zdaleka nevíme všechno. 

Tomu odpovídá objev 20 kostí „ptáka“, které objevil paleontolog Steven Jasinski z  Pensylvánské univerzity. Dineobellator notohesperus své jméno nedostal jen tak náhodou. Podle paleontologa Stevena Jasinskiho bylo tohle zvíře zhruba stejných rozměrů jako raptor – tedy jeden metr výška a dva metry délka. Byl ale mrštnější a silnější. 

„Znaky drápů na končetinách, hlavně místa pro připojení svalů a šlach, ukazují, že Dineobellator notohesperus měl relativně silnější uchopení a schopnost sevření než ostatní dinosauři z čeledi dromaeosaurid,“ popsal webu ScienceAlert Jasinski.

Co o něm tedy víme? Vzhledem k malému počtu kosterních pozůstatků se zdá, že nešlo o příliš rozšířeného dinosaura. Důležitý je zde ale ocas. Ocas je u lovců samozřejmě běžný, protože jim pomáhá udržovat rovnováhu a rychle měnit směr při pronásledování hbité kořisti. 

Zdá se, že Dineobellator notohesperus byl však navíc nesmírně pohyblivý v oblasti kyčlí. Pravděpodobně byl tento kachně podobný dravec velice mrštný. Srovnání se nabízí s gepardem. „Představte si dnešního geparda lovícího gazelu na savaně,“ řekl Jasinski. Ocas je podle Jasinskiho kormidlo, protiváha při manévrování. Gepard je velmi rychlý, ale když oběť nečekaně změní směr, musí rychle zareagovat a udělat totéž. K tomu mu dopomáhá tuhý ocas. Gepardi jsou taky opravdu mrštní a pohybliví lovci. Což platí i o Dineobellator notohesperus.

Když to shrneme, tento druh nebyl jen rychlý, ale i pozoruhodně pohyblivý, což znamená, že byl mistr v pronásledování menších zvířat, která rychle měnila směr. Síla tohoto druhu napovídá, že si, stejně jako raptor, mohl dovolit i útok na větší kořist, než byl on sám. Stejně tak je jasné, že když svou kořist dohnal a stáhl k zemi, pro ni už nebylo záchrany.

Na kostech byly nalezeny známky zranění – zahojené rány na žebrech a škrábance na drápech. Nalezený kus asi zápasil s jiným dravcem svého druhu o kořist, což je z paleontologického hlediska neocenitelným nálezem. 

Ale co je hlavní, Dineobellator notohesperus nám může objasnit migraci dinosaurů. Tento druh patří k podčeledi Velociraptorinae. Dinosauři z této podčeledi se nacházeli napříč Zemí. „Znamená to, že dinosauři z Asie se v období svrchní křídy stěhovali do Severní Ameriky, aby se pak diverzifikovali na nové druhy,“ uzavřel pro ScienceAlert Jasinski. 

Mohlo by vás zajímat

Reklama