Šest malých satelitů NASA obíhajících kolem Země bude měřit záření ze Slunce

Mise použije souhvězdí šesti solárních satelitů o velikosti toustovače, zvaných CubeSats / NASA
Nová výzkumná mise, kterou tvoří skupina malých satelitů na oběžné dráze, bude studovat záhadný jev slunečních bouří. Mise NASA s názvem Sun Radio Interferometer Space Experiment (SunRISE) bude stát přes 60 milionu dolarů a její spuštění je naplánováno nejdříve na 1. července 2023.

Projekt SunRISE je součástí programu NASA Missions of Opportunity. Vše organizuje Justin Kasper z Univerzity v Michiganu. Čím více víme o tom, jak Slunce ovlivňuje počasí v kosmu, tím více můžeme zmírnit jeho účinky na kosmické lodě a astronauty, uvádí ve svém prohlášení NASA. 

Mise použije souhvězdí šesti solárních satelitů o velikosti toustovače, zvaných CubeSats, ke sběru dat o nízkofrekvenčních emisích ze Slunce. Těchto šest družic bude létat kolem Země v sestavě, kdy mezi každou z nich bude vzdálenost 9,6 km.

Budou měřit částice záření vysílaného ze Slunce, které by jinak byly odfiltrovala zemská atmosféra. Vědci použijí rozdíly v toku těchto částic k vytvoření 3D modelů bouří na povrchu Slunce. Modely budou použity k pokusu o vytvoření lepších předpovědí, kdy a jak ke vzniku slunečních bouří dochází.

Bouře slunečních částic se vyskytují, když jsou z povrchu Slunce vypuštěny velké proudy protonů, které mají dostatek energie k tomu, aby pronikly až do magnetosféry Země. V závažných případech mohou tyto bouře slunečních částic způsobit geomagnetické bouře na Zemi a způsobit poruchy elektrických sítí a narušení funkce některých elektrických zařízení.

Nejde ale jenom o nebezpečí pro Zemi. Sluneční bouře také mohou narušit provoz vesmírných stanic a kosmických lodí. Škodlivě mohou působit i na astronauty, kteří během nich nejsou řádně chráněni. Mohou jim způsobit nevolnosti, zvracení a nebezpečné změny ve složení krve.

Mohlo by vás zajímat

Reklama