Dvě třetiny lidí souhlasí dle průzkumu se sdílením údajů o poloze

Zejména mladým lidem vadí zákaz sdružování / Pixabay
Veřejnost je podle výsledků aktuálního výzkumu otevřena sdílení údajů a využití „chytré karantény“. Dvě třetiny populace jsou ochotny sdílet údaje o poloze pro vyhledávání nakažených a více než polovina kvůli tomu, aby se mohly omezit plošné zákazy.

V obou případech častěji souhlasí muži a možná překvapivě je nejochotnější nejstarší generace. Lidé se s jednotlivými opatřeními podle výsledků výzkumu relativně dobře smířili.

Zejména mladým lidem ale vadí zákaz sdružování a rodičům dětí pak uzavřené školy (více než 40 %). Téměř 70 procent populace se obává délky karanténních opatření, největší obavy mají mladí lidé a obyvatelé velkých měst včetně Prahy. 

Zajímavé je, že opravdu velká část populace (74 %) souhlasí také s případnými postihy při nedodržování pravidel. „Nekompromisní jsou zejména senioři starší 65 let a také lidé s nižším vzděláním. Naopak spíše nesouhlasí s postihy za nedodržování zákazů lidé, kteří se necítí ohroženi (45 %). Jsou to spíše muži, dvě třetiny této skupiny tvoří lidé do 49 let,“ upozorňuje Jana Hamanová z výzkumné agentury SC&C. 

Zásadní obavou je pro Čechy onemocnění někoho z rodiny. Toho se obává zhruba šest lidí z deseti. „Pokud bychom se zaměřili pouze na osoby, které ještě mají své rodiče a prarodiče, tak obavy má zhruba 80 procent z nich,“ doplňuje Jana Hamanová. 

Druhou zásadní obavou je řešení zdravotních problémů, které se pandemie netýkají – může se jednat o problémy se zuby, srdcem nebo některým chronickým onemocněním. Anebo naopak zdravotní problém, který by se objevil nečekaně. 

Mohlo by vás zajímat

Reklama