Z této sršně vám bude běhat mráz po zádech, v Americe masakruje včely

Tyto děsivé sršně na člověka nebo zvíře nezaútočí, pokud nejsou vyprovokovány / Pixabay
Americké Ministerstvo zemědělství a vědci z Washingtonské státní univerzity varují před invazí „vražedných sršní“. Hmyzí agresoři se v zemi objevili už v prosinci minulého roku, letos na jaře začali dokonce pustošit včelí úly.

Jako kdyby rok 2020 nebyl už tak dost špatný. Amerika má vedle koronavirové krize další problém – hmyzího netvora, který dostal příhodnou přezdívku „vražedná sršeň“. Americké Ministerstvo zemědělství informovalo o tom, že se jedná o sršeň mandarínskou (Vespa mandarinie), která žije hlavně v Japonsku. 

Největší druh sršně na Zemi neděsí jen svou velikostí (až pět centimetrů), ale i šestimilimetrovým žihadlem, které do těla proniká jako rozžhavený nůž. Jed rozpouští maso a do několika minut může přivodit smrt. Dospělého člověka může na životě ohrozit jediné bodnutí. 

Mezi červencem a říjnem v roce 2013 v čínské provincii Šen-si tato sršeň zabila 41 lidí, zraněných jich bylo 1600. Sršně byly v USA poprvé spatřeny v prosinci minulého roku. Aktivními se staly na jaře roku letošního. Tuto informaci potvrdili vědci z Washingtonské státní univerzity, kteří chování hmyzu sledují.

Chovatelka včel Susan Cobeyová z oddělení entomologie na Washingtonské státní univerzitě vetřelce přirovnala k nějakým komiksovým monstrům s výraznou žluto-oranžovou tváří. „Je to velká a šokující sršeň,“ popsal své dojmy specialista na invazivní druhy ze stejné univerzity Todd Murray. 

Tyto děsivé sršně na člověka nebo zvíře nezaútočí, pokud nejsou vyprovokovány. V extrémních případech jsou ale smrtící a svou kořist uštvou. Vědci i Ministerstvo zemědělství proto nabádají širokou veřejnost, aby se vyvarovala kontaktu s tímto hmyzem. „Nesnažte se je odstranit sami, pokud je uvidíte. Utečte a pak nás zavolejte. Je opravdu důležité, abychom věděli o každém pozorování, pokud budeme mít naději na eradikci,“ uvedl entomolog Chris Looney z Washingtonské státní univerzity na univerzitním blogu. 

Největší potíží je ale zejména to, že invazivní sršně napadají včely a likvidují jim úly. Jen několik sršňů prý do pár hodin dokáže zničit včelí úl. Pak přichází „fáze vyvraždění“, při které útočníci neznají slitování. Jediné, co po včelách zůstane, jsou utržené hlavy od těl. A tím tento teror nekončí. Sršně pak úl obnoví a brání jako svůj vlastní, přičemž mláďata včel slouží jako potrava pro mláďata sršní. 

Sršně mandarínské útočí i na ostatní hmyz, není však známo, že by vybíjely celé populace. Sršeň mandarínská v Japonsku ročně zabije více lidí než žraloci ve všech světových oceánech, rozšířila se ale také do Číny a Evropy – konkrétně byl už dříve hlášen výskyt ve Francii. Zodpovědné je za to globální oteplování, které mění podmínky pro určité druhy hmyzu. Je jen otázkou času, než se sršeň mandarínská objeví i v České republice. 

Mohlo by vás zajímat

Reklama