Síla supervulkánu v Yellowstonském národním parku se podle vědců naštěstí zmenšuje

 
Další 2 fotografie v galerii
Na další supererupci můžeme čekat až 900 000 let / Pixabay
Nové nálezy naznačují, že síla sopečného kráteru v Yellowstonském národním parku se zmenšuje. Vědci tam nyní objevili stopy po dvou obrovských erupcích, ke kterým došlo před 8,7 a 9 miliony let.

Zdejší sopka byla aktivní průměrně jednou za 500 000 let. Protože park zažil za poslední tři miliony let pouze dvě podobné události, experti se domnívají, že kráter ubývá. Objevilo se sice varování, že v blízké budoucnosti dojde k další supererupci, nová zjištění ale naznačují, že na ni ve skutečnosti můžeme čekat až 900 000 let.

Podle Thomase Knotta, vulkanologa z univerzity v britském Leicesteru, vyvřelý materiál, o kterém se odborníci domnívali, že pochází z mnoha menších erupcí je ve skutečnosti dílem dvou velkých výbuchů z doby před asi 8,7 a 9 miliony let. Mladší z těchto dvou výbuchů, známý jako super erupce Grey's Landing, chrlil horký sopečný materiál na plochu přesahující 14.000 km čtverečních, což je oblast odpovídající dnešní New Jersey. Nyní je považován za největší zaznamenanou sopečnou událost v sopečné oblasti Snake-River-Yellowstone.

Na základě nejnovějších analýz velikostí erupcí Knott uvádí, že jde o jednu z pěti největších sopečných erupcí všech dob. Jeho tým dodává, že mladší erupce byla o 30 % větší než ta předchozí, nazývaná Huckleberry Ridge Tuff. Po prozkoumání supervulkánu po objevu supererupcí dospěli vědci k názoru, že sopka ubývá.

Při analýze použil tým kombinaci různých technik včetně chemické analýzy, záznamu magnetických a radioizotopických dat a posouzení vzájemného vztahu sopečných částí rozptýlených na prostoru několika desetitisíc km čtverečních.

Obě nově objevené supererupce nastaly během miocénu, geologickém období probíhajícím před 5,3 až 23 miliony let. Tyto erupce zvyšují celkový počet zaznamenaných výbuchů v miocénu v sopečné oblasti Yellowstone-Snake na šest. K super erupci zde v průběhu miocénu došlo průměrně jednou za 500 000 let.

Uvedená zjištění ale mají mizivý vliv na předpokládaná rizika dalších erupcí v Yellowstonu. K opakování erupcí tu dochází jednou za 1,5 milionu let. Poslední erupce proběhla před 630 000 lety, což naznačuje, že další v takovém měřítku se může proběhnout až za 900 000 let. Jde ale samozřejmě jenom o odhad, situaci je třeba dále podrobně sledovat.

Mohlo by vás zajímat

Reklama