U Stonehenge byl objeven obrovský kruh z hlubokých jam v zemi

Nově objevené šachty u Stonehenge jsou v průměru deset metrů široké a pět metrů hluboké / Pixabay
Archeologové poblíž megalitické památky Stonehenge objevili další kruhovou stavbu a největší pravěkou strukturu ve Velké Británii. Skládá se z jam v zemi, které obklopují neolitické pozůstatky svatyně Durrington Walls a další neolitickou památku Woodhenge ve vzdálenosti dvou kilometrů.

Britští archeologové z několika univerzit v čele s Bradfordskou univerzitou ve spolupráci s Institutem archeologického průzkumu a virtuální archeologie Ludwiga Boltzmanna Vídeňské univerzity objevili 20 těchto jam. Ovšem předpokládají, že jich ve skutečnosti je tak 30. Archeologové jámy našli bez nutnosti dělat vykopávky. Byly použity senzory v zemi a odebrány a analyzovány vzorky. 

Šachty jsou v průměru deset metrů široké a pět metrů hluboké. Vyhloubeny byly před 4 500 lety, vznikly tedy v době, kdy byl vybudován i slavný Stonehenge, a to tři kilometry od tohoto menhirového komplexu. Přesně na hranici s tímto jámovým kruhem leží městečko Larkhillu, kde už dříve bylo objeveno devět sloupových jam napodobujících rozmístění menhirů Stonehenge. Larkhillu tedy mohla být jakási vstupní brána do posvátného komplexu. 

Zároveň tato kruhová hranice naznačuje, že neolitičtí obyvatelé Británie měli cit pro vyměřování dlouhých vzdáleností. Postavení takové struktury vyžaduje sčítání nebo počítání. „Tento úžasný nález nám nabízí nový vhled do životů a smýšlení našich předchůdců z mladší doby kamenné,“ řekl archeolog Nick Snashall z organizace National Trust, která celý komplex spravuje. 

Účel nově objevené památky není jasný, ostatně stejně jako není zřejmý přesný význam Stonehenge. Možná měla hranice navádět lidi k posvátnému centru, nebo naopak varovat před vstupem do něj. Stejně jako není zřejmé, jak jámy vznikaly.

V šachtách byly nalezeny pazourky a fragmenty kostí. „Nemohu dostatečně zdůraznit úsilí, které by bylo vynaloženo na kopání tak velkých šachet nástroji z kamene, dřeva a kostí,“ pochybuje nad nalezenými nástroji profesor Vincent Gaffney, přední archeolog projektu. 

Teď mají vědci dost prostoru k tomu, aby mohli hraniční kruh podrobit dalším výzkumům. Může nám to prozradit něco více nejen o neolitických obyvatelích v Británii, ale také o formování tehdejší krajiny. Možná konečně pochopíme význam nejslavnějšího archeologického naleziště v Británii a složitost tehdejších obyvatel Británie. 

Mohlo by vás zajímat

Reklama