Jižní pól se podle nové studie ohřívá třikrát rychleji než zbytek planety

Na Antarktidě se teploty liší v závislosti na ročním období a hlavně na konkrétních regionech / Pixabay
Jižní pól se v posledních 30 letech zahřívá třikrát rychleji než zbytek modré planety. Mezi hlavní příčiny nová studie řadí vzrůstající teploty v Pacifiku.

Klimatologové z Nového Zélandu, Velké Británie a ze Spojených států nedávno analyzovali data několika meteorologických stanic na Antarktidě z posledních 60 let a provedli počítačové modelování. Přišli s následujícími výsledky. 

V průběhu desetiletí se v západním Pacifiku zvýšily a stále zvyšují teploty, které snižují atmosférický tlak nad Weddellovým mořem v jižním Atlantiku, což zase způsobuje nárust teploty proudu teplého vzduchu přímo nad jižním pólem. Od roku 1989 se tento proud teplého vzduchu ohřál o více než 1,83 stupně Celsia. 

„Zatímco v průběhu 20. století bylo známo, že se teploty na západní Antarktidě a na Antarktickém poloostrově oteplovaly, jižní pól se naopak ochlazoval,“ vysvětluje Kyle Clem, výzkumný pracovník na Victoria University ve Wellingtonu. 

Na Antarktidě se teploty liší v závislosti na ročním období a hlavně na konkrétních regionech. Díky tomu nejsme schopni určit, zda se jižní pól otepluje stejně jako zbytek světa. Vypadalo to, jako kdyby byla tato část Antarktidy nějakým způsobem imunní vůči oteplování. „Zjistili jsme ale, že to tak není,“ dodal Clem francouzské tiskové agentuře.

Data ukázala, že například jižní pól nedostupnosti (nejhůře dosažitelný bod jižní polokoule) se otepluje rychlostí zhruba 0,6 stupně Celsia za desetiletí. Pro srovnání, zbytek planety se otepluje o 0,2 stupně Celsia za desetiletí.

Podle klimatologů za to mohou přirozené, ale lidmi urychlené teplotní fluktuace zvané Pacifická dekádová oscilace, které obvykle trvají zhruba 15 až 30 let. Začátkem století se Pacifická dekádová oscilace převrátila do oteplující fáze a nárůst o 1,83 stupně Celsia tak o 99,99 procent překonal všechny dosavadní klimatické modely.

Mohlo by vás zajímat

Reklama