Vikingové na svých lodích po světě rozváželi velmi nebezpečnou nemoc

Pravé neštovice drancovaly lidstvo už před 1400 lety / Pixabay
Pravé neštovice jsou starší, než se myslelo. Výzkumníci provedli analýzu zubů Vikingů, přičemž zjistili, že severští plenitelé byli přenašeči nejsmrtonosnější nemoci v historii lidstva. Pravé neštovice drancovaly lidstvo už před 1400 lety.

Pravé neštovice, také známé jako černé neštovice, je nejsmrtonosnější vir na světě, který jenom ve 20. století zabil 300 až 500 milionů lidí. Způsobuje vyrážku na kůži i na orgánech, například byly zasaženy plíce, žaludek, střeva.

Nemoc měla padesátiprocentní smrtnost, ti, co měli štěstí a přežili, byli často zjizvení, mnoho osob dokonce bylo postiženo slepotou. K nákaze docházelo kapénkovou infekcí. Strach z černých neštovic a následků z nemoci se podařilo vymýtit v roce 1980 očkováním. 

Nový výzkum mezinárodního týmu expertů, které vedl profesor Eske Willerslev z Cambridgeské univerzity a univerzity St John's College, nalezl v zubech Vikingů z pohřebišť v Británii, Dánsku, Norsku a Rusku vyhynulé kmeny pravých neštovic. Vikingové touto nemocí trpěli už v sedmém století. Na svých lodích ji pak rozváželi po Evropě. 

Nález vyhynulého kmene překonává dosud nejstarší vzorky, které pocházejí ze 17. století z mumifikovaného dítěte nalezeného na území dnešní Litvy. Jak nemoc u Vikingů probíhala vědci říci nemohou, protože genetická struktura archaického kmene se od té moderní liší. Analýza však prozradila vysokou hladinu viru v krvi u pohřbených nemocných, což značí, že pravé neštovice byly i tehdy vážnou nemocí. Kromě toho to vypadá, že byl vir mezi Vikingy rozšířený, proto je vyloučeno, že mohlo jít o vzácný jev. 

Vědci si myslí, že černé neštovice na Vikingy přeskočily z hlodavců. Geneticky jsou totiž podobné neštovicím, na které trpěli právě tato zvířata. 

"Stará genová informace získaná z těchto koster je extrémně významná, protože nás učí o evoluční historii virů," řekl spoluautor studie Terry Jones z Institutu virologie Charité, a dodal, že znalosti o minulosti nás mohou ochránit i dnes. Mutace se mohou znovu objevovat, viry se mohou kdykoliv vrátit. Možnost, že nemoc ze zvířete přeskočí na člověka, tu s námi zůstává. 

Neštovice se u lidí objevily stejně jako teď koronavirová pandemie. Nastala náhodná mutace, která viru umožnila přeskočit ze zvířete na člověka. A v těch dobách nebyly možnosti jako dnes, jak se proti nemocem bránit. 

Mohlo by vás zajímat

Reklama