Futuristická podvodní vědecká výzkumná stanice Proteus má odhalit tajemství oceánů

 
Další 1 fotografie v galerii
Stanice se bude nacházet u ostrova Curaçao cca 18 metrů pod hladinou Karibského moře / Fabien Cousteau
Oceánský průzkumník a ekolog Fabien Cousteau (vnuk Jacquese-Yvese Cousteaua - slavného francouzského námořního důstojníka a oceánského průzkumníka) chce svou novou podmořskou vědeckou stanicí Proteus změnit podobu průzkumu oceánů.

Vskutku originální stanice Proteus, kterou si můžete prohlédnout na našich fotografiích, se bude zabývat nejdůležitějšími obavami lidstva: objevy léčiv, udržitelností potravin a dopady změny klimatu. Koncept Protea vytvořil Fabien Cousteau Ocean Learning Center a navrhl ho Yves Béhar a Fuseproject.

Představuje podvodní verzi Mezinárodní vesmírné stanice. Bude se nacházet u ostrova Curaçao, 18,3 metru pod hladinou Karibského moře. Oceán je nepostradatelným pro řešení největších problémů planety. Výzvy určené k výzkumu jsou podle Fabiena Coustaeua vyvolané změnou klimatu, stoupající hladinou moře, extrémními bouřemi a viry a představují pro globální ekonomiku riziko za několik bilionů dolarů. 

O Proteovi se uvažuje jako o prvním ze sítě podmořských stanic, které budou nezbytné pro dosažení smysluplných řešení chránících budoucnost planety Země. Znalosti odhalené pod vodou změní způsob života dalších generací. Proteus by měl být podle předpokladů více než čtyřikrát větší než jakýkoli dříve známý podmořský biotop, s nejmodernějšími laboratořemi, spacími místnostmi a bazénem.

Bude poháněn hybridními zdroji, včetně větru, slunce a přeměnou oceánské tepelné energie. Umožní tak svým obyvatelům pěstovat čerstvé rostliny pro výrobu potravin v podvodním skleníku a bude zahrnovat i zařízení pro pořizování videozáznamu.

Nasycená zóna (prostředí, v němž je krevní oběh vyrovnán inertními plyny s tlakem okolní vody, což umožňuje lidem žít, pracovat a zkoumat pod vodou) umožní vědcům a potápěčům provádět v tomto biotopu nepřetržitý sběr dat na dně oceánu pro podmořský výzkum. Součástí plánu je také objevování nových druhů mořského života, lepšího porozumění vlivu změny klimatu na oceán a testování pokročilé technologie pro zelenou energii, akvakulturu, léky a robotický průzkum.

Mohlo by vás zajímat

Reklama