Megalodon svými rozměry nezapadal dle nové studie ani do měřítek své doby

Kromě žraloka bílého žije v oceánech dodnes dalších 12 evolučně spřízněných žraloků s Megalodonem / Pixabay
Nedávno vědci zjistili, že Megalodon (Otodus megalodon) měl se svými 16 metry délku bowlingové dráhy. Tvor velikostí vybočoval i měřítkům své doby, tvrdí návazná studie.

Megalodonovi se ostatní žraloci nemohli rovnat už před 23 až 3,6 miliony let. Jeho moderním největším příbuzným (velmi vzdáleným) je žralok bílý (Carcharodon carcharias), který na délku měří šest metrů.

Kromě žraloka bílého žije dodnes v oceánech dalších 12 evolučně spřízněných žraloků s Megalodonem. Všichni patří do řádu Lamniformes (obrouni). Žraloci mají chrupavkovité kostry, proto za sebou nezanechávají žádné fosilie, které by vědci mohli analyzovat.

Výjimkou jsou zuby. Když žralok roste, tak se v jeho čelistech postupem času zuby obměňují ve větší. Jenom díky tomu můžeme určit velikost celého jeho těla. Profesor paleobiologie na DePaul University v Chicagu, Kenshu Shimada, vytvořil rovnici, která zahrnovala délku zubu Megalodona. 

Ke srovnání bylo použito 32 vzorků zubů dnes žijících žraloků, plus jejich tělesné rozměry. Rovnicí pak byly spočítány velikosti vyhynulých žraloků. Výsledky ukázaly, že mezi Megalodonem a druhým největším vyhynulým žralokem byl sedmimetrový rozdíl. 

I když už známe žralokovy rozměry, stále nevíme detaily o stavbě jeho těla. Kromě toho vědcům uniká, proč byl Megalodon tak obrovský a jak/proč vyhynul. Je totiž možné, že právě gigantismus byl důvod, proč Megalodon z oceánů zcela vymizel. „Proč Megalodon vyhynul, je další nezodpovězená otázka,“ potvrdil Shimada. 

Mohlo by vás zajímat

Reklama