Vědci chtějí ochlazením magmatu zabránit katastrofické erupci supervulkánu v Yellowstone

Yellowstonský národní park je nejstarším národním parkem na světě / Pixabay
Rosaly Lopesová, vulkanoložka a manažerka sekce planetárních věd v laboratořích NASA, upozornila, že sopka v národním parku Yellowstone, na severozápadě státu Wyoming, má potenciál skutečně způsobit katastrofu.

Geolog Jefferson Hungerford z Yellowstonského národního parku upřesnil, že v současné době lidé nemají schopnost zastavit výbuch velké sopky. "Jak bychom zastavili erupci? Základním předpokladem je odebrat tepelnou energii ze systému, a to teď současnými technologiemi nezvládneme udělat," dodal tento odborník.  

Vědci už dříve přišli s nápadem, jak zachránit svět před supererupcí v Yellowstonu. Koncept, který by teoreticky stál přibližně 2,7 miliardy liber, navrhoval vrtání do hydrotermálního systému a pokus o ochlazení magmatu. Yellowstone byl použitý jako příklad pro jejich studium, ale práce se vztahovala na jakýkoli supervulkán. 

Tento návrh je ovšem často kritizován. Vedoucí vědecké skupiny, která zkoumá sopku Yellowstone, Mike Poland, prohlásil: „Je to zajímavá myšlenka, ale chybí jí vědecká podstata, a navíc skrývá spoustu dalších problémů.“ Mike Poland a Jefferson Hungerford se shodli, že pokud by Yellowstone vybuchl, šlo by spíše o proud lávy než výbuch, stejně jako před 70 000 lety.

Nejlepším řešením je pečlivě sledovat aktivitu Yellowstone. Jefferson Hungerford vysvětluje: „Pozorujeme sopku Yellowstone sledováním jejího bobtnání, seismicity, emisí plynů a změn tepla ze systému. Žádný ze signálů zatím nepřipomíná ani náznakem, že by v blízké budoucnosti nastala nějaká sopečná činnost.“

Ovšem doktor Luca Siena, profesor geologie na Aberdeen University, naznačil, že to nestačí. Řekl: „Musíme udělat mnohem více než to, co děláme nyní, abychom se pokusili zabránit supervulkanické erupci. Tyto sopky jednoho dne něco udělají, a to může být za 100 let, za 1000 let nebo dokonce za 10 000 let. Očekáváme, že na Zemi budeme i za 10 000 let, a pokud neuděláme něco pro snížení aktivity této sopky, nebudeme schopni přežít na povrchu Země.“ Podle něj nejde o problém, který nastane zítra nebo za 100 let, ale pokud ho nebudeme řešit nyní, může být příliš pozdě. Proto by podle něj bylo dobré získat podrobný obraz struktury horní části sopky. 

Pokud by se podmínky v Yellowstone začaly měnit, bylo by úkolem Dr. Polanda zahájit plán reakce na hrozící nebezpečí a prodiskutovat aktivitu sopky s ostatními odborníky. V případě, že by situace odpovídala aktivitě před erupcí, bylo by nutné upravit úrovně výstrahy pro sopku. Zůstává otázkou, zda by to celou záležitost nějak vyřešilo.

 

Mohlo by vás zajímat

Reklama