Mezi Saturnem a Uranem byla planeta, která byla kdysi ze Sluneční soustavy vymrštěna

V naší galaxii existují tisíce planetárních systémů / NASA
Podle amerických vědců se mezi Saturnem a Uranem nacházela planeta. Počítačové simulace prozradily, že měla být katapultována ze Sluneční soustavy, když byl planetární systém ještě „v plenkách“. Byl to ledový obr jako Neptun a Uran.

Podle vědců z Carnegiova institutu pro vědu měla sluneční soustava o planetu více. K tomuto tvrzení došli po vytvoření asi šesti tisíc počítačových simulací, které měly Sluneční soustavu zobrazit před uspořádáním všech planet. 

Podle známých teorií o vzniku sluneční soustavy bylo na počátku všeho Slunce obklopeno kotoučem prachu a plynu. V důsledku mnoha srážek se začaly formovat planety, a ty domovskou hvězdu obíhaly ve své těsné blízkosti. Masivnější planety však spustily řadu gravitačních interakcí. V konečném důsledku se tedy jednotlivé „položky“ Sluneční soustavy uspořádaly tak, jak je známe dnes. 

„Nyní víme, že v naší galaxii existují tisíce planetárních systémů,“ vysvětluje Matt Clement, vědecký pracovník na Carnegiově institutu pro vědu a hlavní autor práce, která vyšla v časopise Icarus. „Ukazuje se však, že uspořádání planet ve Sluneční soustavě je velmi neobvyklé, takže jsme použili modely pro zpětnou analýzu a replikaci jejích formativních procesů.“

Clement se svými kolegy zjistil, že uspořádání Uranu a Neptunu, dvou ledových obrů, bylo ovlivněno Kupierovým pásem, ledovou oblastí na okraji Sluneční soustavy složené z trpasličích planet a planetoidů, a „vysunutým“ ledovým obrem, který byl vymrštěn, když byl planetární systém ještě mladý. 

Podle Clementa je sluneční soustava sice zvláštní, ale nebylo tomu tak vždy. Účinnost modelu by se dala využít ke zkoumání formování planet jak ve sluneční soustavě, tak ve vzdálenějších planetárních systémech. Možná totiž existují sluneční soustavě podobné systémy. A je možné, že bychom tam mohli najít i život. 

Mohlo by vás zajímat

Reklama