Bitvu v oceánu ovládly kosatky, žraloci bílí na pobřeží Kapského Města mizí

Kosatky loví žraloky bílé po celém světě / Pixabay
Poblíž pobřeží Kapského Města v posledních letech mizí žraloci bílí. V úterý to ve své zprávě uvedla jihoafrická vláda. Vedle lidského zásahu padá podezření na kosatky, které žraloky přirozeně loví.

Úbytek žraloků bílých, také známých jako velkých bílých žraloků (Carcharodon carcharias), je přičítán nadměrnému nelegálnímu rybolovu v pobřežních oblastech False Bay a Gansbaai. Výsledky jihoafrickou vládou pověřeného týmu expertů však poukazují na to, že hlavní příčinou jsou kosatky.

Množství žraloků bílých v oblasti není známo. V roce 2017 byla ale hlášena méně častá pozorování a pak delší nepřítomnost těchto predátorů. Téhož roku bylo v oblasti Gansbaai nalezeno pět mrtvých kusů. Stejným způsobem byl zabit další žralok, který byl letos nalezen na jedné z pláží.

Odbornice, která se na výzkumném programu podílela, Alison Kocková, uvedla, že by jich mohlo být mnohem více. „Pokaždé, když se to stalo, tak došlo k okamžitému poklesu v pozorování a k mezeře v pozorování žraloků bílých. Stále nemáme všechny odpovědi,“ uvedla ve své zprávě.

Kosatka dravá je známá i pod jiným jménem. Velryba zabiják. Je největším zástupcem z čeledi delfínovití. Tento na první pohled roztomilý kytovec je skutečným postrachem ve vodách, kde se zrovna vyskytuje. Pokud se žraloci, kterými se kromě ryb, želv, ptáků a tuleňů kosatky živí, s těmito predátory na vrcholu potravního řetězce konfrontují, ihned opouštějí svá přirozená stanoviště.
 
Kosatky loví žraloky bílé po celém světě. Král žraloků a jeden z největších dravců současnosti byl obrazně řečeno „sesazen z trůnu“. V Jižní Africe jsou žraloci bílí turistickou atrakcí. Turisté je pozorují z lodí nebo z do vody spouštěných klecí. Dokud však budou v oblasti lovit kosatky, žraloci se budou držet v bezpečné vzdálenosti.

Mohlo by vás zajímat

Reklama