Oliheň, která vypadala jak kancelářská sponka, žila až 200 let

Diplomoceras maximum obýval vody poblíž Antarktidy / Pixabay
Vypadala jako kancelářská sponka. Vědce překvapila svou dlouhověkostí. V dobách, kdy se půda otřásala pod velkými zvířaty, v oceánech plavala prapodivná oliheň. Bizarní byla tím, že se dožívala až 200 let.

Oliheň o délce 1,5 metru dostala jméno Diplomoceras maximum. Americký tým, který vedla paleontoložka Linda Ivanyová ze Syracuse University, její věk zjistil studiem skořápky. Skořápka hlavonožce se totiž podobá letokruhům u stromů.

Na skořápku Diplomoceras maximum se při jejím vývoji uchytily izotopy uhlíku a dusíku. Jednotlivé vrstvy izotopů odpovídají ročním výkyvům v procesu uvolňování metanu ze dna moře. Každý rok, když se oceány oteplily a zase ochladily, na skořápce přibyla nová vrstva. Těchto vrstev tým Ivanyové našel neskutečných 200. Dnešní hlavonožci se dožívají pouze okolo pěti let. 

Co za dlouhověkostí vyhynulé olihně stojí? D. maximum obýval vody poblíž Antarktidy. Hlavonožci se mohl zpomalit metabolismus v reakci na nedostatek potravy. Vysoký věk mohl mít spojitost i s méně častým pářením. 

Dlouhověkost však tvorovi nepomohla. Vyhynul spolu s dinosaury, pravděpodobně po dopadu asteroidu Chicxulub před 66 miliony let. Událost byla příčinou hromadného vymírání všech druhů živočichů na konci křídy. 

Dlouhověkost D. maximum a jeho budoucí studie nám mohou říci něco o oceánské fauně z konce křídy. „Pokud znáte délku života tvora, můžete si z toho odvodit i řadu skutečností o místě, kde žil,“ míní Ivanyová. 

 

Mohlo by vás zajímat

Reklama