Některé ostrovy překvapivě i přes stoupající hladiny moří rostou

Útesové systémy se zdravou produkcí sedimentů by se měly rozšiřovat i přes rostoucí hladiny moří / Pixabay
Kvůli globálnímu oteplování stoupají hladiny moří. Hrozí, že některé nízko položené ostrovy skončí pod vodní hladinou. Přesto to vypadá, že se naopak pevnina těchto ostrovů rozrůstá.

Murray Ford, geomorfolog z Aucklandské univerzity, vedl tým, který zkoumal ostrov Jeh. Ten je součástí korálového atolu o 56 dalších ostrovech a patří k ostrovnímu státu Marshallovy ostrovy. Marshallovy ostrovy jsou kvůli stoupajícím mořským hladinám nejohroženější zemí na světě.

V roce 2018 byla provedena analýza 30 atolů v Tichém a Indickém oceánu. Celkem zahrnovala 709 ostrovů. V posledním desetiletí bylo podle výsledků 88,6 procent ostrovů buď stabilních, nebo se zvětšilo. Žádný z atolů svou pevninu neztrácel. Nebylo jasné, jak tyto ostrovy rostou. 

Fordův tým nedávno porovnal satelitní a letecké snímky ostrova a nasbíral sedimenty, z nichž je ostrov tvořen. Zdá se, že od roku 1943 se ostrov rozrostl zhruba o 13 procent. V roce 2015 se pevnina rozšířila z 2,02 čtverečních kilometrů na 2,28 čtverečních kilometrů. A co více, ostrov kdysi býval oddělen na čtyři pevninské masy. Dohromady je stmelily až čerstvé sedimenty. 

Vzorky sedimentů naznačují, že jsou nedávno generovanými organickými materiály, které produkují útesy. Což neplatí o starších sedimentech, které strukturu ostrova formovaly.

Vypadá to, že útesové systémy se zdravou produkcí sedimentů by se měly rozšiřovat i přes rostoucí hladiny moří. „Korálové útesy, které obklopují tyto ostrovy, jsou jakousi strojovnou růstu ostrovů a tvoří sedimenty, které jsou vyplavovány na břeh,“ vysvětluje Ford. K tomu dodává, že zdravé korálové útesy jsou pro tento proces zásadní.

Kvůli globálnímu oteplování je to však nejisté i s nimi. Jak dlouho a v jaké rychlosti tedy může proces růstu pokračovat? To časem prozradí až ostrov Jeh. 

Mohlo by vás zajímat

Reklama