Tyranosaurus by svými čelistmi dokázal rozdrtit osobní automobil

 
Další 3 fotografie v galerii
Lebka slavného exempláře "Sue" dokládá, jak ohromnou sílu musely mít tyranosauří čelisti / Pixabay
Jeden z největších dravých dinosaurů všech dob měl nepředstavitelně silný čelistní stisk. Dospělého člověka by dokázal bez jakékoliv námahy doslova rozkousnut vejpůl.

Jen málokteří živočichové dnes dokážou svými zuby drtit kosti a dostat se tak k výživnému morku a minerálům s obsahem fosfátů.

Mezi výjimky patří někteří zástupci šelem (vlci, hyeny), krokodýlů a kuriózně i dravých ptáků, kteří jakožto bezzubí tvorové s poměrně malou silou stisku používají k rozlomení kostí trik v podobě jejich shazování na tvrdý podklad z výšky.

Zuby drtící kosti

Mezi teropodními dinosaury předpokládáme schopnost drtit kosti zejména u tyranosauridů s jejich masivními čelistmi a robustními zuby, schopnými ustát velký mechanický tlak.

Zuby tohoto giganta, jejichž korunka dosahuje délky až 18 centimetrů a objem 138 kubických centimetrů (velikostní rekord mezi všemi dinosaury), dokázaly projít i kostí, jak ukázal například objev fosilní pánve ceratopsida triceratopse se zhruba 80 stopami po zubech obřího dravce. Schopnost drtit kosti předpokládá skutečně masivní sílu stisku a odolnost tyranosauřích zubů, což potvrdily i dřívější výpočty.

Přes 300 tisíc newtonů

Ty byly prováděny na základě porovnávání se stiskem současných aligátorů, simulací na pánevních kostech krav, počítačových modelů a dalšími metodami. Výsledné hodnoty pro sílu stisku u druhu T. rex vycházely ve velmi širokém rozpětí od konzervativních 13 400 newtonů až po kolosálních 300 984 newtonů.

Takový rozptyl byl ale příliš velký na to, aby poskytoval užitečné informace. Bylo tedy načase, aby někdo přišel s přesnějšími odhady. A přesně to poskytla odborná práce Paula Gignaca a Gregoryho Ericsona, publikovaná roku 2017 v periodiku Scientific Reports.

Jako by na vás stála dodávka

Autoři se zaměřili na rozbor dentice a lebečních prvků několika muzejních exemplářů tyranosaurů, přičemž pořídili jejich přesné virtuální modely, vypracovali detailní studii čelistní svaloviny a propočítali tlak zubů při průniku kostní hmotou.

Pro sedm zkoumaných jedinců vyšla autorům hodnota od 18 014 newtonů až po 34 522 newtonů, což je o trochu méně, než ve většině ostatních studií (kde se hodnoty pohybovaly kolem 35 000 – 80 000 newtonů). Tyranosauří čelisti se podle nových propočtů zavíraly silou, odpovídající 3,6 tunám hmotnosti, tedy váze tří osobních aut nebo jedné dodávky!

Krokodýla by strčil do kapsy

Jde o hodnoty natolik velké, že umožňovaly tyranosaurům drtivý zákus a schopnost pronikat svými zuby kostí. To podporují i nové odhady tlaku na korunkách zubů, které činí až impozantních 2974 MPa.

V případě nejmenšího zkoumaného exempláře BHI 4100 (délka lebky 111,5 cm) však činí tato hodnota „pouhých“ 309 MPa, což je plně v kategorii například současných krokodýlů. Nicméně v případě velkých exemplářů tyranosaura máme co do činění s tvorem, který dokázal skousnout několikanásobně větší silou než krokodýl mořský a vyvinul na korunkách zubů tlak kolem 30,3 tuny na čtvereční centimetr! A to je jistě údaj hodný „krále dinosaurů“.

Mohlo by vás zajímat

Reklama