Pravěké obyvatele Sibiře drancoval mor, nechal za sebou stopu v podobě DNA

Morové rány postihovaly celé vesnice již v pravěku / Pixabay
Zhruba před 4400 lety přinesli lidé na Sibiř mor, což mohlo vést až ke kolapsu tamní populace. Vyplývá to z výsledků genetické analýzy švédských vědců. Morová nákaza mohla ovlivnit genetickou strukturu obyvatel severovýchodní Asie, kteří zhruba před 5500 lety migrovali do Severní Ameriky.

Tým ze Stockholmské univerzity ve Švédsku, v jehož čele stáli evoluční genetikové Gülşah Merve Kilinç a Anders Götherström, extrahoval DNA ze 40 lidských ostatků, které byly vykopány v několika oblastech východní Sibiře.

Mezi vzorky se nacházel vetřelec, DNA bakterie Yersinia pestis, která je spouštěčem morové infekce u lidí. Vědci ji našli u dvojice kosterních ostatků. Není jasné, jak se poprvé nemoc do této části světa dostala. Stalo se tak asi před 4500 lety, tedy v době, kdy se černá smrt šířila po jiných oblastech Eurasie, potvrzuje evoluční genetik Hendrik Poinar z kanadské McMaster University, který se studie neúčastnil.  

Genetická rozmanitost ve vzorcích DNA starodávných lidí k rokům přibližně před 4700 až 4400 let znatelně poklesla, což může značit zhroucení tamní populace. Pořád je zde ale možnost, že bakterie, kterou se lidé na Sibiři nakazili, nebyla dostatečně virulentní. Pokud by to byla pravda, nemoci by nepodlehlo dostatek obětí k tomu, aby ovlivnila genetickou strukturu obyvatel Sibiře. 

Genetická data od pouhých dvou dávných obyvatel Sibiře jsou dost malým vzorkem k tomu, aby se dalo určit, jak moc byla populace zasažena, připomíná Poinar. 

Vědci porovnali DNA starodávných obyvatel Sibiře, Evropy, Asie a Severní Ameriky s DNA současných lidí z různých koutů světa. Podle výsledné analýzy se skupiny obyvatel okolo jezera Bajkal a z regionů dále na východ od doby kamenné až po středověk prolínaly s různými populacemi na Sibiři i mimo ní. 

Dvojice Sibiřanů, která byla nakažena morem, pocházela z regionů, které byly populační transformací zásadně ovlivněny. Kosterní ostatky muže z doby před 4400 let byly nalezeny západně od Bajkalu, což je region, kde vzniklo hned několik odlišných genetických skupin pocházejících západně a jihozápadně od Bajkalu z doby před 8980 až 560 let. Všechny tyto události mohly zahrnovat migrací lidí mimo Sibiř. Lidí, kteří mohli přinést mor z jiných částí světa. 

Mohlo by vás zajímat

Reklama