Sonda NASA pořídila snímky největšího kaňonu naší sluneční soustavy

 
Další 1 fotografie v galerii
Snímky vesmírného kaňonu pořídila mise NASA HiRISE / NASA
Exkluzivní snímky největšího kaňonu sluneční soustavy, který se nachází na Marsu, zveřejnila NASA. Gargantuovská rovníková propast, zvaná Valles Marineris, je dlouhá více než 4000 kilometrů. 

Kromě toho, že je tato propast téměř desetkrát delší než Grand Canyon na Zemi, je také třikrát hlubší než arizonský zázrak. Snímky kaňonu pořídila mise NASA HiRISE (High Resolution Imaging Science Experiment). 

Projekt tvoří nejsilnější kamera, jaká kdy byla vyslána na jinou planetu, a je součástí palubního průzkumného zařízení Mars Reconnaissance Orbiter, který obíhá kolem rudé planety od roku 2006.

Byl postaven odborníky z Lunární a planetární laboratoře univerzity v Arizoně a váží 65 kilogramů. Fotografie kaňonu zveřejnila společnost HiRISE nedávno, když se astronomové pokoušeli zjistit, jak se tento útvar vytvořil. 

Odpověď Marsu na Grand Canyon není zdaleka jediným obrovským přírodním útvarem na planetě, která je také domovem největší sopky sluneční soustavy Olympus Mons, jež sídlí v nedaleké formaci zvané hora Tharsis.

Je tajemstvím, jak se oba útvary formovaly, ale hlavní teorií ESA je, že hora a kaňon jsou neoddělitelně spjaty. Podle této teorie je možné, že během let formování Marsu a prvních miliard let jeho existence bobtnalo pod kůrou Marsu magma a vytvořilo horu. Ta mohla vést k vytvoření Olympu Mons i rozsáhlého koryta Valles Marineris, které bylo výsledkem zhroucení kůry planety poté, co byla roztržena prudkým výronem magmatu. 

Lidé zatím dosud ještě nikdy nevkročili na planetu Mars, ale už tam vyslali různé přistávací moduly a vozítka, aby se dozvěděli více o tomto záhadném světě. SpaceX, NASA a další kosmické agentury doufají, že do konce tohoto desetiletí pošlou na planetu lidi s nadějí, že vytvoří marťanskou kolonii, která bude sloužit jako případný odrazový můstek pro mise v hlubokém vesmíru.  

Mohlo by vás zajímat

Reklama